DİYARBAKIR –Kurbanlık hayvan fiyatlarının geçen yılla aynı olduğunu söyleyen kurban satıcıları, iç piyasada herkese yetecek kadar kurbanlık olduğunu ve yapılacak bir ithalatın kendilerini mağdur edeceğinin altını çizdi.

Konu ile ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) açıklamalarda bulunan kurbanlık hayvan satıcıları, Türkiye’nin yurt dışında hayvan ithal emesine karşı olduklarını belirterek, böylesi bir durumda yerli üreticinin zarar etmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

“Devletin hayvan besleyicilerine destek vermesi gerekiyor”

Kurbanlık hayvanları satmak için Diyarbakır Hayvan Borsasına getiren Ekrem Durmuş, hayvan yemlerinin fiyatlarının yüksek olmasının kendilerini mağdur ettiğini, bundan dolayı yaptıkları satışlarda zaman zaman zarar etmek durumunda kaldıklarını söyledi.

Durmuş, “Hayvan yemleri şuan çok pahalıdır ve ne yazık ki kimse bunu dile getirmiyor. Hayvan yemleri pahalı olduğundan dolayı sattıklarımız hayvanlar masraflarımızı kurtarmıyor. Bu yaşanan sıkıntıların giderilmesi için de Devletin hayvan besleyicilerine destek vermesi gerekiyor. Aksi halde bu sıkıntılar devam edecek. Türkiye’de  hayvan ihracatı yetersiz. Şuan bölgemizde bulunan hayvanlar oldukça fazla. Bu durumda fiyatların düşmesine neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

Hayvan fiyatlarının bu haliyle oldukça iyi olduğunu ifade eden kurban satıcısı Ahmet Çelik ise,  bu durumun bozulmasından ve fiyatların daha aşağıya düşmesinden çekindiklerini söyledi.

“Dışarıda hayvan gelince buradaki birçok insan hayvancılığı bırakmak zorunda kalır.”

Çelik,  “ Dışarıdan hayvan ithali yapıldığı zaman hayvan fiyatları çok düşüyor. Böylede olunca da haliyle hem piyasa çok kötü bozuluyor hem de yerli üreticiler zarar ediyor. Eğer dışarıda hayvan gelmez ise buradaki hayvanlar bize fazlasıyla yeter. Bu durumda hem hayvanların değeri düşmez, hem de üretici verdiği emeğin karşılığını almış olur. Onun için yetkililerden talebimiz, dışarıdan hayvan almasınlar.” çağrısında bulundu.

Bölge gerçeklerinin göz önünde bulundurulduğu vakit bölgede hayvan beslemenin ne kadar zor olduğunu her kesin görebileceğini dile getiren Çelik, “Tüm bu sıkıntıların yanında hayvan yem fiyatlarının yüksek oluşu, çoban parası vs. derken masraflar katlanıyor. Yaklaşık bir yıldır hayvan besliyorum ve ben bu hayvanları sattığımda çobanın ve hayvanların yem parasının yanında masraflarımı ve sermayemi kattığımda bazen başa baş ancak kurtarabiliyorum. Bu sıkıntılar yetmezmiş gibi birde hayvanlar Türkiye dışından gelince bize bu durumda zarardan başka bir şey kalmıyor. O zaman buradaki birçok insan hayvancılığı bırakmak zorunda kalır.” ifadelerini kullandı.

“Bizim bölgemizde bize yetecek kadar hayvan vardır”

Hükümetin hayvan politikasının belli olmamasından dolayı hem üreticinin hem de halkın mağdur olduğunu söyleyen kurban satıcısı Musa Özel ise, ithal hayvan beklentisinin satıcıyı kara kara düşündürürken, kurban alacak olan halkıda beklenti içerisinde bıraktığını söyledi.

Özel, “Maalesef şu anda hayvan piyasası iyi değil. Türkiye dışından hayvan gelecek diye kimse korkudan hayvan alamıyor. Güneydoğu da hayvancılık yapanlar işlerinden memnundurlar. Burada hayvancılık yapanlar fabrika işçileri gibidirler. Vatandaşlar gidip fabrikalarda çalışıyorlar bizlerde gelip burada çalışıyoruz. Bundan dolayı bizim fabrikamız hayvancılıktır. Biz istiyoruz ki Türkiye dışından hayvan gelmesin ve Türkiye dışarıya hayvan satsın. Biz bu kadar hizmet ediyoruz ve bundan dolayı da zarar etmek istemiyoruz. Bizim tüm gelirimiz bu hayvanlar üzerinedir. Bundan dolayı Türkiye dışından hayvanların gelmesini istemiyoruz. Bizim bölgemizde bize yetecek kadar hayvan vardır. Büyük baş hayvanların fiyatları 4 milyardan başlıyor ve 6 milyara kadar gidiyor. Bu yıl hayvan fiyatları geçen seneye nazaran biraz daha fazladır. Bayrama doğru eğer Türkiye dışında hayvan gelir ise hayvan satışları düşebilir ama gelmez ise biraz fazla satılabilir. Biz yetkililerden Türkiye dışında hayvan getirmemelerini istiyoruz.” talebinde bulundu.

“Fiyat neredeyse geçen yıl ile aynı”

Kurbanlık hayvan fiyatları hakkında bilgi veren kurban satıcısı Fuat Demir ise bazı kurban alıcılarının fiyatlar çok yüksek demesinin gerçeği yansıtmadığını, yapılan artışın o kadar abartılacak bir artış olmadığını söyledi.

Demir, küçükbaş hayvanların fiyatının geçen yıla göre biraz artmış olmakla beraber bu yıl ki fiyatların Koyun; 450-500 TL, Koç 750-800 TL, Teke 650 TL, Keçi 450-500, Kuzu 350-400 TL’ arasında olduğunu söyledi.

Bazen yapılan pazarlıklar sonucunda fiyatın da kırılmasıyla fiyatın neredeyse geçen yıl ile aynı noktaya geldiğini belirten Demir, geçen yıl canlı hayvanın kilosunun 9 TL olduğunu, bu yılda yine fiyatların bu civarda olduğunu söyledi. (Ali Adiyaman  - İLKHA)