Hasan Yılmaz / Rehberlik / doğruhaber


Her hedef yeni süreçleri değerli kılar. Hedefinizin gerçekçi olduğunun en önemli göstergesi sizin onu istemeniz ve onun için çaba harcamanızdır. Hedefinizin yüksek olması gerçekçi olmadığı anlamına gelmez. Siz yeter ki hedefinizi net ve kararlı bir şekilde ortaya koyun ve var gücünüzle ona ulaşmak için çaba harcayın. Bazen ulaşılmaz denilen birçok hedefe, aslında ne kadar kolay ulaşıldığını görecek ve kendinize inanacaksınız. Bazen hedefinize duyduğunuz inanç, sizin olmasını hayal etmediğiniz birçok şeyin gerçekleşerek hedefinize ulaşmanızı sağladığını gösterecek.

Hedeflere ulaşma sürecinde sıkıntılar, zorluklar olabilir. Sınav maratonunda zaman zaman öfkemizi kontrol edemediğimiz anlar olacaktır. Bizler her şeye rağmen zirveye ulaşmanın heyecanı içinde küçük adımlarla da olsa gayret etmeliyiz. Hedeflerimize ulaştığımızda mutluluklarımız sıkıntılarımızı unutturacaktır. Küçük adımları basite almamalıyız. Önemsiz ve değersiz görünen şeylerin bir araya geldiğinde ne kadar önemli olduğunu her gün okunan birkaç sayfayla örnekleyebiliriz. Programlı okunan birkaç sayfanın, ciltleri bitirmeye vesile olacağını unutmayalım. Bu bakımdan düzene, programa dikkat etmeliyiz.

Gerek derse ön hazırlık yaparken gerek işlenen konuları tekrar ederken anlamakta güçlük çekilen yerler belirlenmeli, bunlarla ilgili sorular hazırlanmalı ve dersin öğretmenine mutlaka sorulmalıdır. Öğretmenlerin derse hazırlıklı gelen, anlamadığı yerleri soran öğrencilere yardım etmekten zevk aldığını unutmamak gerekir. Öğrencilerin dikkat etmesi gereken yollardan biri de derse aktif olarak katılmasıdır. Derslerde sürekli pasif olmak anlamayı güçleştirir ve motivasyonu düşürür. Derse katılmadan önce o gün işlenecek konuları gözden geçirmek dikkatin uyanık olmasını sağlar. Böylece öğrenci hem derse katılır hem de kendine olan güveni kazanır. Böylece öğretmenin anlattıklarını daha kolay kavrar, sevilen ve ilgi duyulan konu, dikkatin uyanık olmasını sağlar. Derse hazırlıklı gelen bir öğrenci ise daha kolay öğrendiği için dikkatini daha uzun süre toplayabilir. Tekrar yaparak öğrenmeyi kolaylaştırır. Böylece belleğini daha işlevsel yapar.

Bir bilgiyi hafızanıza kaydetmenin en etkili yolu tekrar etmektir. Neyi tekrar edersek ona inanmaya başlarız. İyi şeyleri tekrar edersek iyi şeylere inanırız. Tekrar ettiğimiz şey ne ise onu zihnimizde canlı tutar, güçlendirir ve büyütürüz. İnançlarımız gibi duygularımız da aynı kuralla işler. Yani hangi duyguyu tekrar ederseniz, o duygu pekişir, güçlenir ve büyümeye başlar. Büyümeye başlayan duygularımızı olumlu yönde kontrol etmezsek duygularımız, zayıflamaya ve etkisizleşmeye başlar. Bu nedenle kendimize olan inancımızı ve başarı duygumuzu yapacağımız tekrarımızla güçlendirmeliyiz. Onlar bizim zorluklar karşısında mücadele gücümüzü artıran enerji kaynaklarımızdır.

Tekrarın amacına ulaşması için ara vermenin gerekliliğini unutmamak gerekir. Ara vermeden, kesintisiz yapılan bütün çalışmalar verimsizdir. Çünkü ara vermek odaklanma gücünü artırır; zihnimizi yormadan tekrar sayesinde elde ettiğimiz bilgileri daha iyi organize etmemizi sağlar. Aynı zamanda ara verme, bıkmadan uzun süre çalışmamızı sağlar. Çalışmayı bir yaşam tarzı haline getirir. Böylelikle de başarı kaçınılmaz olur.

Selam ve dua ile…