BİNGÖL - Bingöl`de 2000 yılında 762 bin 550 olan küçükbaş hayvan sayısı, yaklaşık 10 yıl sonra 329 bine kadar düşerken, 2000 yılında 68 bin olan büyükbaş hayvan sayısı da 60 binlere kadar düştü. Bingöl`de hayvan sayısında ciddi düşüş yaşanması nedeniyle hayvan bulamayan besiciler, batı illerine ve yurtdışına yöneldi. Sadece 2011 yılı içerisinde bini aşkın büyükbaş hayvanın batı illerinden ve yurtdışından Bingöl`e getirildiği bildirildi.

Konu ile ilgili görüştüğümüz Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, yaklaşık 3 yıldan beridir Bingöl`de büyük bir hayvan sıkıntısı yaşandığını belirterek, mecbur kaldıkları için yurt dışından ve batı illerinden büyükbaş hayvan getirmeye başladıklarını söyledi.

Sadece 2011 yılında Bingöl`de faaliyet gösteren 6 özel şirketin DAP kapsamında Avusturya`dan 350 adet gebe düve getirdiğini belirten Koç, yine Genç İlçesine bağlı Çaytepe Beldesi`nde faaliyet gösteren bir kooperatife de 140 adet gebe düve getirildiğini söyledi.

Ayrıca 2011 yılı içerisinde Karlıova ilçesinde faaliyet gösteren kooperatiflere 450 adet gebe düvenin getirildiği bildirildi.

Bölgede hayvancılığın bitme aşamasına gelmesindeki nedenin ise, yem fiyatlarındaki artış ve köyden kente göçlerin artması olduğu ifade ediliyor.
Ali Yıldırım - İLKHA