BURSA - Ağız kokusunun normal olduğunu ancak kimi zaman genel vücut sağlığında oluşan bir bozukluğun habercisi de olabileceğini ifade eden Diş Hekimi Özlem Demir, ağız kaynaklı kokuların karaciğer, mide, böbrek, bademcik gibi sorunlarda da ortaya çıkabildiğini söyledi.


Ağız kokusunun aslında bir hastalık olmadığını, pek çok kişinin, sabah uyandığında ya da soğan, sarımsak gibi kokulu gıdalar tükettiğinde ağzının koktuğunu hissedebileceğini belirten Demir, bu kokunun aslında normal olduğunu söyledi. Bu genel durumun, bazı istisnalarla bozulabileceğini söyleyen Diş Hekimi Özlem Demir, “Çünkü ağız kokusu kimi zaman genel vücut sağlığında oluşan bir bozukluğun habercisi de olabiliyor.”dedi.


Kişinin kendine olan özgüvenini olumsuz yönde etkileyen ağız kokusunun, ağız içerisinden, solunum yolu veya sindirim sisteminden gelen kokulardan kaynaklandığını dile getiren Demir, “Ağız kokusunun bireylerin sosyal yaşantısını etkileyen yaygın bir sorun.”diye konuştu.


Diş Hekimi Özlem Demir, ağız kaynaklı kokuları söyle sıraladı:

Kötü ağız hijyeni.
Tedavi edilmemiş çürükler.
Dişeti hastalıkları.
Ağızdaki ülserasyonlar.
Ağız kuruluğu.
Uygun olmayan ve düzenli bakımı yapılmayan protezler.
Dil üzerinde biriken bakteriler.
Karaciğer, mide, böbrek, bademcik gibi sağlık sorunları.


Ağızdaki bakteri ortamlarının en sık diş çürükleri, ağız içi enfeksiyonlar, diş eti rahatsızlıklarına sebep olduğunu anlatan Demir, “Meydana gelen bu hasarlar ise ağız kokusunun başlıca etkenleri. Ağız kokusunu gidermek için yapılması gereken ilk işlem, ağız içinde kokuya sebep olacak etkenleri ortadan kaldırmak olmalı.”ifadelerini kullandı.


“Ağız kokusunda diş hekimine başvurmak gerekli”

Uzun süreli açlığın ağız içi mikroorganizma aktivitesini arttırdığı için ağız kokusun meydana gelmesine veya daha fazla hissedilmesine neden olduğunu kaydeden Demir, “Özellikle ramazan aylarında uzun saatler boyu yiyecek ve su tüketilmemesi ağız bakımının ihmal edilebileceği anlamı taşımıyor. Ağız kokusu şikâyeti olan hasta mutlaka diş hekimine başvurmalı ve altında yatan nedenler ile ilgili bilgi alınması gerekiyor.” diye konuştu. (Sezer Özer-İLKHA)