Suriye’de en güçlü silahlı muhalif gruplardan Ahrar-u Şam’ın liderlerinin kuzeydeki İdlib kentinde yaptığı toplantıya bombalı araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda Ahar-u Şam’ın lideri Hasan Abud da dahil en az 28 kişi hayatını kaybetti. Ahrar-u Şam’ın ikinci lideri Ebu Abdullah el Hamuy, operasyon sorumlusu Ebu Eymen, askeri kanattan sorumlu Ebu el Askeri ve Ahrar-u Şam’ın İslami Cephe’deki şura üyesi Muhammed Şami de öldü. Al Jazeera’ye bilgi veren yerel kaynaklar, bombalı aracın İdlib’de Ahrar-u Şam’ın liderlerinin toplantı yaptığı yerleşkede infilak ettirildiğini söyledi. Aynı kaynaklar toplantıda Ahrar-u Şam`ın üst düzey 50 savaşçısının hazır bulunduğu, ölü sayısının artabileceği bilgisini verdi.

20 bin savaşçıları var
Yaklaşık 20 bin silahlı muhaliften oluşan Ahrar-u Şam, İdlib, Hama ve Halep’te çok güçlü. Grup aslında Suriye`de ayaklanmanın başladığı 15 Mart 2011`en daha önce, Mısır`da Mübarek`in devrildiği devrimden etkilenerek kuruldu.
Suriye`de 2013 sonunda oluşturulan İslam Cephesi içindeki en geniş Selefi grup olma özelliğini taşıyor. İnsani yardım ofisleri bulunuyor.

Grup, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed`e bağlı şebbiha milisleri tarafından kaçırılan NBC televizyonunun muhabiri Richard Engel`i kurtardıkları operasyonun ardından ismini duyurdu.. Aralık 2012`de 11 farklı silahlı gurubu aynı çatı altında birleştiren İslam Cephesi`ne katıldılar. Kasım 2013`ten itibaren IŞİD`le aralarında çatışmalar başladı. IŞİD, Ahrar-u Şam`ın komutanının kafasını kesti. IŞİD daha sonra Ahrar-u Şam komutanını `Iraklı bir Şii` zannediklerini iddia etti.

23 Şubat 2014 günü de grubun önemli liderlerinden Ebu Halid el Suri IŞİD tarafından öldürüldü.

Kaynak: Al Jazeera