DİYARBAKIR - Diyarbakır’da 6-7 Eylül de gerçekleşen Hak Adalet ve Hürriyet için Kürdistan İslamî İnisiyatifi (Azadî İnisiyatifi) I. Olağan sonuç bildirgesi AZADİ binasında İnisiyatif tarafından açıklandı.

Açıklanan sonuç bildirisinde, AZADÎ İnisiyatifi’nin, iki yıllık çalışmanın ardından hareket kararı aldığına vurgu yapıldı.

Açıklama Kürtçe, (Kurmanci- Zazaki) ve Türkçe olmak üzere iki dilden yapıldı. Türkçe açıklamayı okuyan Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Yavuz Delal, “ 10 Haziran 2012 tarihinde Diyarbakır`da oluşumunu ilan eden Hak, Adalet ve Hürriyet İçin Kürdistan İslami (AZADÎ İnisiyatifi), iki yıllık çalışmalarının ardından 1. Olağan Genel Kongresinde hareket kararını oy birliği ile almış bulunmaktadır.” Diyerek hareket olduklarına dikkat çekti.

Kongrede iki gün boyunca dile getirilen ve harekete yön vermesi beklenen önemli görüş ve düşüncelerin kongrede dile getirildiğini ifade eden Delal, “Yüzyıllardır Kürdistan halkının örgütlü veya örgütsüz olarak verdiği hak, adalet ve hürriyet mücadelesi esas alınmalıdır. Tüm Kürdistani hareket, parti ve oluşumlarla milli bir ruh ile dayanışma ve ittifaklar geliştirilmesi gerekir. Kürdistan`daki tüm dini, etnik, mezhebi ve diğer aidiyetlere ilişkin hukukun üstünlüğü, İslami ve insani bakış ile eşitlik, kardeşlik, barış ve dayanışma ortak paydasında buluşulması da ısrarla dile getirilmiştir.” ifadelerine yer verdi.

AZADÎ Hareketi`nin Kürdistan`ın Kuzeyinde örgütlenmesinin yanı sıra Kürdistan`ın diğer parçaları ile Türkiye ve Avrupa`da da temsil edilmesinin kararlaştırıldığı açıklandı.

Türkiye’de kurulan İslami partiler ile kardeş olduklarını ifade eden yürütme kurulu, daha sonra gazetecilerin sordukları soruları cevaplayarak açıklamalarını bitirdiler.

Kürtçe basın açıklamasını ise Azadi Hareketi Genel Koordinatörü Adem Özcaner okudu. (Ali Adiyaman / Hüseyin İçli- İLKHA)