DİYARBAKIR- Diyarbakır  Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan ve 2011 yılından bu yana inşaatı bitirilerek hizmete açılan Hazreti Hamza Camiinin eksik kalan bölümlerinin tamamlanması için İlke Haber Ajansına bir açıklama yapan Hazreti Hamza Camii Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı Mehmet Nuri Şimşek, ‘caminin bazı ihtiyaçları ve eksikleri olduğunu belirterek, bu eksikliklerin tamamlanabilmesi için hayırseverlerin katkılarını beklediklerini söyledi.

Merkez Kayapınar ilçesi Gaziler son durakta bulunan caminin 2011 yılında tamamlanarak ibadete açıldığını belirten Şimşek, şunları söyledi:

“Camimiz, 2011 yılında, yaklaşık 3 yılık bir çalışmanın ardından tamamlanarak ibadete açıldı. Camimizin daha önce iki minaresini, hayırseverlerin katkılarıyla tamamladık. Bugüne kadar yaklaşık 4 milyon (trilyon) lira harcama yaptığımız, yüksekliği 34 metre olan camimiz, müştemilatıyla tamamlanarak, 3 yıldan bu yana ibadete açık bir durumda.” ifadelerini kullandı.

“Ne devletin, ne Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, ne de Müftülüklerin camilere maddi katkısı yok.”

Caminin çok yönlü olarak inşa edildiğini ve caminin yanı sıra bayanlar ve erkeklere ayrı ayrı olmak üzere Kur’an Kursları, bayanlar ve erkekler için inşa edilmiş ayrı taziye yerleri bulunduğunu belirten Şimşek,  cami ve minarelerin inşasında maddi ve manevi anlamda destek olan ve yardım eden hayırseverlere teşekkür ettiklerini söyledi.

Şimşek, “Ayrıca, bizzat camimizin inşasında çalışıp katkı sağlayanlara da müteşekkiriz. Ancak takdir edersiniz ki, ihtiyaçlarımızın karşılanması için maddi kaynaklara ihtiyacımız var. Avize, halı gibi ihtiyaçlarımız haricinde, özellikle çevre düzenlemesi için ciddi bir kaynak gerekiyor. İşçilik hizmetlerinin yanı sıra, camimize kamera sistemi taktırmamız gerekiyor. Bildiğiniz gibi, ne devletin, ne Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, ne de Müftülüklerin camilerimize maddi katkısı yok.” ifadelerini kullandı.   

“Erkek taziye evi tamam, sırada bayanların taziye evi var”

Erkeklerin taziye yerini tamamlayarak hizmete soktuklarını belirten Şimşek, taziye evinde yaklaşık iki yüz elli kişinin bir arada taziyelerini yapabildiklerini söyledi.

Şimşek, “Bayanlarımız için bütün müştemilatıyla, tam bir donanımda taziye evi inşasına da başladık. Abdesthane, mutfak ve lavabosuyla 73 metrekarelik bir alanda, hanım kardeşlerimiz rahatlıkla taziyelerini yapabilecekler.” ifadelerini kullandı.  

Taziye evlerinin yanı sıra erkek çocuklarımızın hem dini eğitim aldıkları, hem de Kur’an-ı Kerim öğrendikleri, Kur’an Kursunun da tamamlandığını ve bu yıl hizmete açıldığını belirten Şimşek, “Kız Kur’an Kursumuzda, 3 ayrı sınıf mevcut. Görevli bayan hocalarımız eşliğinde, klimalı sınıflarda çocuklarımız modern olanaklarla hem dini eğitim alıyorlar, hem de Kur’an-ı Kerim öğreniyorlar. Arapça derslerinde verildiği sınıflarımıza koyduğumuz beyaz tahtalarda, öğrencilerimiz gayet rahat bir şekilde eğitiliyorlar. Nitekim bu yaz tatilinde, 3 ay boyunca, yaklaşık 100’e yakın erkek çocuğumuz ve 130’a yakın da kız çocuklarımız, eğitim aldılar. İlim irfan yuvası olan Kur’an Kurslarımızda, camimizin müezzini ve imamının koordinatörlüğünde, İlimiz Müftülüğü tarafından görevlendirilen hocalarımız eşliğinde, çocuklarımız hem dini eğitimlerini aldılar, hem de yüce Kitabımız Kur’an-ı Azimüşşan’ı öğrenme olanağına kavuştular.” ifadelerini kullandı.

Gelecek yıl hedef bin öğrenci

Dernek yönetimi olarak Kuran kursu eğitimin geliştirilmesi için kendilerine bir hedef koyduklarını belirten Şimşek, gelecek yıl yaz tatili döneminde asgari 500 kız, 500 erkek çocuk olmak üzere bin öğrenciye Din eğitimi ve Kur’an-ı Kerim dersleri vermeyi hedeflediklerini söyledi.

Şimşek, “Rabbimiz; ilk emrinde ‘oku’ diye buyuruyor. Bizler de bu yüce buyruk doğrultusunda, yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu hedef doğrultusunda, taziye olmadığı günlerde erkek taziye yerini erkek çocuklarımıza, bayanların taziye yerini de kız çocuklarımıza tahsis ederek, yer sorununu da, çözmüş olacağız. İnanıyorum ki, kadirşinas halkımızın ve hayırsever kişi ve kuruluşların desteğiyle, kısa sürede bu ihtiyaçlarımızı de karşılayıp çalışmalarımıza devam edeceğiz’ şeklinde konuştu.  (Fikret Özkan  - İLKHA)