VAN - Diyanet İşleri Başkanlığı, 1993 yılından beri düzenlenen ‘Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu’ çerçevesinde, Türkiye’de ve Avrupa’da yaşayan vatandaşların kurban ibadetini yerine getirmelerine yardımcı olmak ve yaşamış oldukları bir takım problemlere çözümler üretmek amacıyla yurt içi ve yurt dışında bölge toplantıları yapmaya devam ediyor.
Van’da bir otelde yapılan ‘Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu’na Türkiye Diyanet Vakfı 2. Başkanı Mazhar Bilgin, Diyanet İşleri Başkanlığını Temsilen Sosyal Kültürel İçerikli Din Hizmetli Dairesi Başkanı Abdurrahman Han, Van İl Müftü Nimettullah Arvas’ın yanı sıra Van, Bitlis, Hakkari, Siirt, Şırnak illerinin il müftüleri, ilçe müftüleri ve vaizler katıldı.
‘Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu’ toplantısı Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra açılış konuşması için söz alan Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, kurbanın önemine değindi.
Program daha sonra Kurban Tanıtım Filmi ile devam etti. Filimden sonra söz alan Diyanet İşleri Başkanlığı Sosyal Kültürel İçerikli Din Hizmetli Dairesi Başkanı Abdurrahman Han, Türkiye Diyanet Vakfı’nın, 980 şubesi ile Türkiye’de ve 100’ü aşkın ülkede gerçekleştirdiği faaliyetlerle hizmette 40 yılına ulaştığını söyledi.
Han, vakıf olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurt içi ve yurt dışı hizmetlerinin süratli ve etkin bir şekilde yürütülmesi için imkânlar ölçüsünde her türlü desteği sağladıklarını belirterek, “Toplumu din konusunda aydınlatmaya yönelik irşat hizmetleri, Hac ve Umre hizmetleri, müftülük, Kur’ân kursu, eğitim merkezleri, cami hizmetlerinin yanı sıra hayri ve sosyal projeleri de gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.
"Bu yıl 150 bin hisse kurban hedefliyoruz”
1993 yılından beri, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın TDV ile vekâlet yoluyla Kurban kesim organizasyonu düzenlediğini vurgulayan Han, “1993 yılında 2 bin 634 hisse ile başlayan Kurban organizasyonumuzda bugüne kadar toplam 558 bin 588 hisse kurbanın kesim ve dağıtımı gerçekleştirdik. 2013 yılında 89 bin 27 kurban vekâletini yerine getirdik. Bu yıl ise 150 bin hisse kurban hedefliyoruz. Vekâlet yoluyla kurban kesim organizasyonu kapsamında bu yılki kurban bedelleri belirlendi. Vakfımız yurt içinde 575 TL, yurt dışında da 400 TL olarak vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini belirledi. Vatandaşlarımızın yanı sıra il ve ilçe müftülüklerimize, cami görevlilerimize, PTT şubeleri ile Ziraat, Vakıfbank, Halkbank İş Bankası, Akbank, Garanti, Albaraka, Türkiye Finans ve Kuveyt Türk bankaları aracılığıyla da vekalet yoluyla kurban organizasyonuna katılıp vekalet yoluyla kurbanlarını kestirebilecek.” ifadelerini kullandı.
"Verilen Kurbanlar dini esaslara uygun bir şekilde kesiliyor”
Han konuşmasının devamında, “Vakfımız tarafından kesilen kurbanlar, hiçbir kurum, kuruluş ve şahsa devredilmemekte, müftülüklerimiz, büyükelçiliklerimiz, TİKA, müşavirliklerimiz, ataşeliklerimiz ve koordinatörlüklerimiz ile irtibata geçilerek görevlilerimizin nezaretinde kestirilmekte ve dağıtılmaktadır. Vakfımıza vekâlet verilen Kurbanlar dini esaslara uygun bir şekilde kesilerek, görevlilerimizin nezaretinde yurt dışında öncelikle açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu Afrika’dan Orta Asya’ya, Balkanlar’dan Kafkasya’ya, Uzak Doğu’dan Latin Amerika’ya kadar uzanan coğrafyalardaki kardeşlerimize dağıtılırken yurt içinde de fakirlere, Kur’an Kurslarına, öğrenci yurtlarına, engellilere dağıtılmaktadır.” diye konuştu.
“Kurbanı kişisel bir ibadet olarak görmüyorum”
Son olarak selamla konuşması için söz alan Türkiye Diyanet Vakfı 2. Başkanı Mazhar Bilgin, Kurbanı kişisel bir ibadet olarak görmediğini belirterek, “Ben Kurbanı sadece bizi, sizi Allah’a yakınlaştırsın diye yaptığımız bir ibadet olarak asla görmüyorum. Kurban kişinin malı ile imtihanıdır. Farz olsun, vacip olsun, sünnet olsun, müstehap olsun. Hz. Muhammed (s.a.v) işlemiş olsun, işlememiş olsun, kurbanı bir ibadet olarak görmüyorum. Kurban bizim için bir fedakarlıktır, bir sevinçtir, bir merhamettir, bir yardımlaşmadır.” ifadelerini kullandı. (Hacı Yılmaz - İLKHA)