Anayasa Mahkemesi kararı oy birliği ile aldı. Kararda Tayyip Erdoğan`ın Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı görevlerinden ayrılması veya bu görevlerinin sona ermiş sayılmasının hem Kart`ın hem de parti olarak CHP`nin haklarına müdahale oluşturmadığına hükmedildi:

"Bu durumda, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan`ın, Başbakanlık ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanlığının sona ermesine veya sonlandırılmasına ilişkin hususlar nedeniyle güncel ve kişisel hakları doğrudan etkilenmeyen başvurucuların, bireysel başvuru yapma hakları bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, başvurucuların ihlale neden olduğunu ileri sürdükleri hususların mağduru olmadıkları anlaşıldığından, başvurunun diğer kabul edilebilirlik koşulları yönünden incelenmeksizin `kişi yönünden yetkisizlik` nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir."

Kart ve CHP ayrı ayrı başvurdu

Tayyip Erdoğan`ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından önce CHP Milletvekili Atilla Kart ardından da parti olarak CHP Anayasa Mahkemesi`ne bireysel başvuruda bulundu. Başvurularda Erdoğan`ın Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlık görevlerinden ayrılmamasının hak ihlâli olduğu savunuldu. Hem Kart hem CHP Erdoğan`ın bu görevleri hukuka aykırı olarak sürdürdüğünü, bunun Anayasa`da güvence altına alınan seçme ve seçilme hakkı ile adil yargılanma hakkının ihlâli anlamına geldiğini öne sürmüştü.