BİTLİS- Tatvan-Van Karayolu üzerinde inşa edilen Hira Kur’an Kursunun açılış merasimi programına katılan  Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez,burada yaptığı konuşmada,  “Bütün kitapların tercümanı Kur’an-ı Kerim’dir. Biz hakkıyla Kur’an’ı okumamız için önce insanı okuyacağız. Daha sonra büyük kitap olan tabiatı okuyacağız. Daha sonra da Kur’an-ı Kerimi okuyacağız.” dedi.

Bölgenin alimleri,  kanaat önderleri ve kurs öğrencilerinin katıldığı program,  Kur’an-ı  Kerim tilavetiyle başladı. Açılışta konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Görmez, insanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan Hira Dağı’nın isminin Kur’an Kursu’na verilmesinin anlamlı olduğunu belirtti.

“Kur’an sadece kendini okumayı emretmiyor”

Prof.Dr.Görmez konuşmasında şunları söyledi: “İnsanlık tarihinde bir mekan ve o mekana vahyedilen bir söz, insanlığın mukadderatını değiştirmiştir. O mekan Hira’dır. Kur’an Kursumuzun da adı budur. Orada vahyedilen ilk şey ‘Oku’ emridir. ‘Seni yaratan Rabbinin adı ile oku’ denmektedir. Hadis kitaplarımızın bir kısmında ben okuma bilmem diyenler var. Peygamberimiz ise, burada verdiği cevapla ‘Ben ne okuyayım’ diyerek en güzel cevabı vermektedir. O kitaba baktığınızda sadece o kitap kendini okumayı emretmiyor. Önce kendini oku, sonra kainatı oku. Dağları, taşları, nehirleri, ay, güneş bütün bunları.”

Konuşmasında Medresede okuyan gençlere seslenerek nasihatlerde bulunan Prof.Dr.Görmez, “Sevgili  gençler! Okunacak 3 kitap vardır. Bunlar; küçük kitap, büyük kitap ve en büyük kitaptır. En büyük kitap bütün kitapların tercümanı olan Kur’an-ı Kerim’dir. Biz hakkıyla Kur’an-ı okumamız için önce insanı okuyacağız. Büyük kitap olan tabiatı okuyacağız. Daha sonra da Kur’an-ı Kerimi okuyacağız.” diye konuştu.

“Bizi kardeş kılan bir dinin mensuplarıyız”

Prof.Dr.Görmez, konuşmasının sonunda, “Bizi kardeş kılan bir dinin mensuplarıyız. Burada emeği geçenleri gönülden kutluyorum. Türkiye’nin her tarafında isimsiz kahramanlar var. Ben onların yerinde olsam Diyanet İşleri Başkanının yakasına yapışırdım. Ancak bundan sonra sizlere daha fazla destek vereceğiz. Bundan önce buraların iaşeleri hayırsever vatandaşların sırtından dönerdi. Son yıllarda bir kaç düzenleme yapıldı. Camilerin onarımına belediyelerin bir kuruş harcaması yasaktı. Artık belediyeler bu işlere ödenek ayırabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmanın ardından 5 bin metrekare alan üzerine kurulan ve 125 öğrencisi bulunan Hira Kur’an Kursu’nun açılışı yapıldı. Açılışının ardından misafirlere yemek ikramı yapıldı.

Prof.Dr. Görmez ve beraberindekiler buradan Güroymak ilçesine geçerek, Erentepe Mahallesindeki kanaat önderi Nurettin Mutlu’yu ziyaret etti. Ziyaretin ardından Mutki ilçesine bağlı Koyunlu Köyündeki medreseye geçen Görmez, burada Alaiyye Medresesinin temelini atarak, kanaat önderi Şeyh Fethullah Ayte’yi ziyaret etti.

Akşam yemeğinin ardından Bitlis’e dönen Prof.Dr.Görmez, geceyi Bitlis’te geçirdikten sonra, yarın Hizan ilçesinin Nurs köyünde yapılacak olan Nurs Mevlidine katılacak. (Şükrü Tontaş-İLKHA)