TEOG sistemini değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı:

"Tekrar okulu, sınıfı öğretmeni, merkeze oturtmak için bu sistemi uyguluyoruz." dedi.

"Bu uygulama, 8. sınıf öğrencilerine yönelik bir düzenlemedir. 1 miyon 300 bin ortaokulu bitiren öğrencimiz var."

İşte bakan Nabi Avci`nın açıklamalarından satırbaşları:

Özel okuların büyük bir bölümü b sistemde görünmüyor. Bu yüzden akasamalar oldu. 15 tercihinden birine yerleşemeyen öğrenciyi ardından 6 okul türünden birine yerleştiriyoruz.

1300 bin öğrencimizden 1 milyon 50 bini ilk 15 tercihinden birine yerleşti. Bunun yarısından fazlası ilk üç tercihinden birine yerleşti. Bu sayı 550 bin civarındadır.

Sonra nakil dönemi başladı. Veliler Pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri nakil için başvurabilirler. Biz nakil başvuru talerplerini alıyoruz ve o gün akşam öğrenciyi yerleştiryoruz.

İMAM HATİP OKULLARI KONUSU

"İmam hatip okulları normal lise müfredatında eğitim veren bir yerdir. Hiç sisteme girmeyen ve tercih yapmayan öğrenciler var. Yasal olara biz her öğrenciyi bir okula yerleştirmek zorundayız. Özal okula gidecek öğrencilere 3500 TL devlet yardımı yapalım dedik. Bu teşvikten yararlanması için bu sitemde görünmelidir."

"Uyandırılmak istenen algı, normal şartlarda kimsenin gitmeyeceği ve devletin zorlamasıyla gidildiğini zannediyor. Ama böyle değil. Öğrenciler 15 tercih yapıyor. İmam Hatip`i tercih eden öğrenci sayısı 159 bin civarında. 1. sırada tercih edenlerin sayısı 93 bin. Yerleştirdiğimiz öğrenci 54 bin öğrencidir. Yanlışlıkla imam hatipe yerleştirilen öğrenci sayısı 209`dur."

"Zorla imam hatipe yerleştirilen öğrenci yok. İmam hatipi istediği halde yerleşemeyen çok öğrenci var."

DEVLET YARDIMLARI

Devlet yardımı için 250 bin kontejan ayırdık. Okul öncesi 50 bin öğrenciye, öğrenci başına yıllık 2 bin 500 TL veriyoruz. Buraya 24 bin 342 kişi başvurmuş.

İlkokulda 50 bin öğrenciye kontejan ayırmışız, öğrenci başına 3 bin lira veriyoruz. Buraya 54 bin 220 öğrenci başvurmuş. Burada kontejanın üzerinde bir başvuru var.

Ortaokulda, 75 bin öğrenciye, kişi başı 3 bin 500 lira veriyoruz, buraya da 61 bin 339 öğrenci müracaat etmiş.

ÖĞRETMEN ATAMALARI

Top mecliste. Biz şartlıda olsa yasa çıkarsa atama yapacağız diye düşündük ama yapmadık. Meclis ne zaman onaylar, resmi gazetede yayınlanırsa biz atamayı yaapcağız.

Öğretmen atamaları torba yasanın içinde.

Meclisten yasa çıktıktan sonra Pazartesi akşam biterse ardından müracatları alacağız. 5 gün bekelemek zorundayız. ardından atamaları yapacağız. Ama en fazla 10 gün içinde atamalar yapılır diye düşünüyorum.

trthaber