GAZİANTEP - Gatem Fıstıkçılar Sitesi’nde 49 çiftçinin en leziz ve güzel fıstıkları ile girdiği yarışma Nizip-Karkamış Bölgesi, Araban-Yavuzeli, Oğuzeli-Merkez İlçe Bölgesi olmak üzere 3 alanda yapıldı. Nizip-Karkamış Bölgesi’nde Hasan Kılıç, Araban-Yavuzeli Bölgesi’nde Fevzi Özkan, Oğuzeli-Merkez İlçe Bölgesi’nde ise Cumali Yiğit birinciliği aldı.

Programa Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Oğuzeli Belediye Başkanı Sait Kılıç, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, fıstık ağaları, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Yarışma öncesinde katılımcılara ve çiftçilere Antep fıstığının tanıtılması ve rekoltesinin yükseltilmesi adına bir konuşma gerçekleştiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hedeflerinin Antepfıstığının rekoltesinin 300 bin tona çıkarmak olduğunu söyledi.

Bu doğrultuda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gaziantep’teki STK ve Oda temsilcileriyle irtibatlı bir eylem planı hazırlandığını ifade eden Şahin, “Antep fıstığının uluslar arası arenada daha iyi tanıtılması ve daha yüksek rekolte elde edilmesi için bir devlet politikası gerekiyordu. Biz de bunu Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile gerçekleştirdik. Üretiminin 300 bin tonlara çıkması, rüzgâr enerjisi, sulama gibi gider maliyetlerini düşürmek için çalışıyoruz” dedi.

Fıstığın emek ve bereket olduğunu vurgulayan Başkan Fatma Şahin, fıstığın anavatanın Gaziantep olduğunu yineledi. Fıstığın Gaziantep’e atalarından kalma bir miras olduğunu işaret eden Şahin, “Fıstık bize atalarımızdan gelen bir yatırım. Biz bu mirası yarınlarımıza, torunlarımıza taşıyacağız. Bunun için elimizdeki sermayeyi iyi değerlendirip Antepfıstığını uluslar arası arenaya taşımalıyız. Çiftçilerimizle hep birlikte el ele vererek çalışmalıyız” şeklinde konuştu.

Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da, Antep fıstığının 27 şehirde yetiştiğini, ancak yüzde 90’nın Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Siirt’te yetiştiğini, yüzde 100’nün de Gaziantep’te işlendiğini söyledi.

Antepfıstığını, vali, oda başkanları ve belediye başkanlarının girişimleri ile bakanlık gündemine taşıdıklarını işaret eden Tiryakioğlu, fıstığın desteklenmesi için ne gerekiyorsa onu yapacaklarını belirtti. Bu sene Antep fıstığında rekoltenin 90 ile 100 bin ton arasında beklediklerini vurgulayan Tiryakioğlu, fıstığın artık bir sanayi ve ihracat ürünü olduğunu kaydetti.

Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan ise, bu güzel günde kendilerine destek olan firmalar ile yarışmaya katılan çiftçilere teşekkür etti.

Hamallar tarafından en hızlı çuval dikme yarışması yapıldı. Çuval dikme yarışmasında Şerif Kaplan birinci oldu.

Öte yandan yarışmanın sonunda bu senenin fıstık ağası seçildi. 400 kg ile en fazla fıstık bağışlayan Yağmuralan Köyü’nden çiftçi Ahmet Karakuş birinci oldu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)