BURSA - Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan ve 15 yıldır uçuşlara kapalı olan Yunuseli Havaalanı, eksiklikler tamamlandıktan sonra uçuşlara açılacak.

Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencilerinin eğitiminin yanı sıra sivil uçuşlara da açılacak havaalanında ‘görerek yaklaşma’ usulüne göre uçuşlar gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hava ulaşımında bugüne kadar İstanbul’un gölgesinde kalan Bursa’nın artık hava ulaşım ağının da güçleneceğini belirterek, 1 ay içinde uçuşların başlayabileceğini, 3-4 ay içinde de kule, terminal binası gibi fiziki eksikliklerin giderileceğini söyledi.

Yaklaşık 15 yıl öncesine kadar aktif olarak kullanılan ancak Yenişehir Havaalanı’nın hizmete açılmasının ardından atıl halde kalan Yunuseli Havaalanı’nın yeniden ulaşıma açılacak. En son 2011 yılında Yunuseli Havaalanı’nın hava ulaşımına açılması için imzalanan protokol, bölgeye yapılması planlanan sağlık kompleksi nedeniyle askıya alınmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri ile yapılan görüşmeler sonucunda Yunuseli Havaalanı’nın ‘görerek yaklaşma’ usulüne uygun uçuşlara açılması kararlaştırıldı. Yıllardır atıl halde bekleyen havaalanında hem Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencilerine eğitim verilecek hem de sivil uçuşlar gerçekleştirilecek.

1,5 saatlik uçuş için 6 saat yolculuk

Yunuseli Havaalanı’nın da 15-20 yıl öncesinde yoğun olarak kullanıldığını ancak Yenişehir Havaalanı’nın açılmasının ardından atıl halde kaldığını dile getiren Altepe, “Yaklaşık 1,5 – 2 saatlik uçuş için, 6 saat öncesinden İstanbul’a gitmek zorunda kalıyoruz. Bugün 900’e yakın yabancı ortaklı şirketin bulunduğu Bursa’nın daha erişilebilir olması gerekiyor. Yunuseli Havaalanı’nın açılması için Türk Silahlı Kuvvetlerimizle ortak hareket ettik. Aynı zamanda Işıklar Askeri Hava Lisesi’nin Bursa’da olması da büyük bir avantaj oldu. Sonuçta yaptığımız protokolle fiziki eksiklikleri Büyükşehir tarafından giderilecek olan havaalanı, ‘görme şartı’ getirilerek, uçuşlara açıldı. Aletli uçuşlar yapılamayacak, pilotun hâkimiyetinde görme şartı ile uçuşlar gerçekleştirilecek. Yaklaşık bin 300 metre uzunluğundaki pist birçok uçuş için elverişli. Burada Askeri Hava Lisesi öğrencileri eğitim yaparken, 20 kişiye kadar olan küçük uçaklarla uçuşlar da 1 ay içerisinde başlayacak. Bir taraftan uçuşlar devam ederken, 3-4 aya kadar da gerekli tüm fiziki eksiklikler giderilecek.” diye konuştu.

Çalışmalar hemen başlıyor

Yapılan protokole göre, havaalanın fiziki eksiklikleri Büyükşehir Belediyesi tarafından giderilecek. Buna göre, ana pistin bakım ve onarımı ile apron bağlantı yolları yapılacak. Kule inşaatı ve donanımı, kırım kurtarma ekibi, sağlık ekibi, ambulans, itfaiye, yakıt tankeri, çevre güvenlik hatlarının oluşturulması, aydınlatma, alan içindeki bulunan atıl haldeki 11 binanın yıkımı, yolcu bekleme salonu, itfaiye binası, uçak bakım hangarı Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. Pist ve kule yönetimi Türk Hava Kuvvetleri’nin kontrolünde olacak. İlk etapta gündüz gerçekleşecek uçuşlar, pistin aydınlatılmasının ardından geceleri de ‘görerek yaklaşma’ usulüne göre gerçekleştirilebilecek. (Sezer Özer-İLKHA)