BURSA - Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Bursa Şube başkanı Av. Zekeriya Birkan 2014-2015 adli yılının açılması dolaysıyla bir basın açıklaması yaptı.

“Temeli sakat olan her şeyin üzerine inşa edilmiş olan yapılarda sakattır”

Her adli yıl açılışının esasen adliyeyle ilgili devasa sorunların bulunmasına rağmen bu sorunların çözümü içinde yeni bir başlangıç olduğunu ifade eden Av. Birkan, “Temeli sakat olan her şeyin üzerine inşa edilmiş olan yapılarda sakattır, sorunludur.” dedi.

“1980 darbecilerinin yaptığı bu anayasa hala yürürlüktedir”

Adalet, adliye ve çalışanlarla ilgili en önemli temel sorunun ise anayasa olduğunu ifade eden Birkan, “1980 darbecilerinin yapmış olduğu ve ruhunu militarist darbecilerin vermiş olduğu bu anayasa hala yürürlüktedir.” ifadelerini kullandı.

“Bu durum yaman bir çelişkidir”

“Ne gariptir ki darbe yapmakla yargılanan bu şahısların yapmış oldukları bu anayasa yürürlüktedir.” diyen Birkan, bu durumun yaman bir çelişki olduğunu sözlerine ekledi.

“Anayasanın bir bütünlüğü kalmadı”

Anayasanın darbeci ruhu bir tarafa, yıllar içinde sağında, solunda, başında ve sonunda yapılan değişiklik ve eklemelerle artık bir bütünlüğünün de kalmadığını dile getiren Birkan, “Yine Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun üzerindeki tartışmalar ve ülke gündeminin birinci sırasını işgal eden ekonomik, sosyal olaylardan daha öne çıkan adliye, hakim, savcı haberleri HSYK’nın ve hakimlerle ilgili yapının sağlıklı olmadığını göstermektedir.” şeklinde konuştu.

“Paralel yapı hukuk devleti için kabul edilemez bir durum”

Açıklamasında paralel yapıya da değinen Birkan, devlet yapılanması dışında ayrı bir yapılanmanın var olmasının konuşulması hukuk devleti için kabul edilemez bir durum olduğunu ifade etti.

Birkan, son olarak, “Bütün bunları alt alta koyduğumuz zaman yeni adli yılda en önemli sorunun eski anayasa olduğu ve yeni yıl adli yıl beklentimizin de mutlak surette sivil, demokratik, özgürlükçü ve evrensel standartları taşıyan yeni bir anayasa yapılması olduğu açıktır.” şeklinde konuşarak sözlerini noktaladı. (Zeki Aras-İLKHA)