MUŞ – Briket üreten fabrikaların 20 santim olması gereken briketleri, 1-2 buçuk santim daha ufak yaptığını bunun da inşaatta duvarın eğri olmasına ve daha çok harç kullanılmasına yol açtığından vatandaşı mağdur ettiğini belirten inşaat ustaları, durumdan şikayetçi.

Briketlerde santim farkı olması nedeniyle bazen 3 kat daha fazla harç kullanmak zorunda kaldıklarını belirten inşaat ustası Mehmet Çağlayan, “Biz briket üreten fabrikalardan şikâyetçiyiz. Briketlerin normalde 20 santim olmaları gerekirken bu 17 buçuk ila 19 santim arası olmakta. 19 santim olanlarda bir santim harç payı oluyor bu normaldir fakat 17 ile 18 santim olanlar birbirine uymuyor. Bunları kullandığımızda hem duvar yamuk geliyor, hem fazla çimento ve harç gidiyor. Dolayısıyla bunun maliyeti fazla olduğu için hem ev ykaptıran zarar ediyor, hem usta zarar ediyor. dedi.


Briketlerin bu şekilde yapılmasının tüketiciye zarar verdiğini söyleyen Çağlayan,  “Ben inşaat ustasıyım. Bu insanlar ev yapıyor, 70-80 bin TL masraf yapıyor. Bu şekilde olduğu zaman ev yapan kişi kumdan, briketten, çimentodan zarar ediyor. Bu nedenle briket üretimi yapan fabrikalardan şikâyetçiyiz. Bunun bir standardının olması lazım. Eğer 20 santim ise 20, 19 santim ise 19 olsun. Bizim yetkililerden isteğimiz üretim yapan fabrikaların denetim altına alınmasıdır.” şeklinde konuştu.


Üretici firmalardan şikâyetçi olduklarını söyleyen ev yaptıran inşaat sahipleri de, briketlerin eksik ölçülerde yapılamasının kendilerine ayrıca yük  olduğunu söylediler. Briketçilerin denetlenmesi gerektiğini dile getirdiler. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)