MARDİN – Temizlik konusunda açıklamalarda bulunan Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, “İslam dininin temeli temizliktir. Allah Resulü, abdest ve namaz örneğiyle aslında hem beden hem de ruh temizliğine dikkat çekiyordu.” dedi.
İslam’ın doğasında ruhun arınması kadar bedenin paklığını da gerektiren iki yönlü bir temizlik anlayışı var olduğuna dikkat çeken Müftü Coşkun, “Müslümanlık, ruhu temizlemeye odaklanıp bedenin bakımını göz ardı etmeyi onaylamadığı gibi sadece beden temizliğiyle yetinip ruhu göz ardı etmeyi, ona gereken özeni göstermemeyi de kabul etmez. Hz. Peygamber’in (sav), ‘Temizlik/abdest, imanın yarısıdır.’ ifadesi de abdestle arınmanın hem beden hem de ruh temizliği açısından önemine işaret etmektedir. Bu nebevi hakikatleri bâki kılmak için yazılan hadis kitaplarında İman” konularından hemen sonra ‘Taharet’ yani ‘Temizlik’ bahsinin ele alınmış olması, Müslüman toplumlarda temizlik bilincinin yerleşmesini sağlamıştır. Hz. Peygamber in bıraktığı sünnet mirası, müminin bu vazifesini nasıl yerine getireceğini gösteren örnek ve tavsiyelerle doludur.” diye konuştu.
Temiz ve bakımlı olmanın kişinin hem kendisiyle hem de çevresiyle barışık olması anlamana da geldiğini belirten Coşkun sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani Müslüman olan kişilere tıpkı kelime-i şehadet getirmek ve namaz kılmak gibi ilk öğretilen bilgilerden olan gusül, beden bakımının önemli bir parçasıdır. Gusül gerektiren cinsel ilişki ve benzeri durumlar dışında da en az haftada bir defa yıkanmak, Peygamber Efendimizin belirttiği üzere ‘Allah`ın kulları üzerindeki bir hakkı’ sayılmıştır. Beden bakımı ve temizliği aslında her insanın doğasında var olan bir gereksinimdir. Bu ihtiyacın giderilmesi noktasında, gelenekten geleneğe, toplumdan topluma farklılık arz edebilen düzenleme veya uygulamalarla karşılaşmak mümkündür. Fıtri bir din olan İslâm da insan tabiatının çirkin addettiği hiçbir şeyi hoş karşılamamıştır.” (M. Salih Keskin – İLKHA)