DİYARBAKIR - Ekim ayının ilk haftası kutlanan "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığınca birçok ilde vaazlar, seminerler, konferans ve değişik aktiviteler eşliğinde kutlanacak.
Arapça bir kelime olan cami "birleştiren, toplayan, bir araya getiren" anlamına gelmekte, terim olarak da, "toplu ibadet edilen yer" manasında. Kur`an ve sünnette ise cami, mescit kavramı ile ifade edilerek "secde edilen yer" demektir.
"Doğru Yola Erenlerden Olmaları Umulanlar, Camileri İmar Edenlerdir"
Kur`an-ı Kerim`de mescitlerin imarının önemine binaen şu ayet yer alır:"Allah`ın mescitlerini, ancak Allah`a ve ahiret gününe iman eden, namazlarını dosdoğru kılan, zekâtlarını veren ve Allah`tan başkasından korkmayan kimseler imar eder İşte, doğru yola erenlerden olmaları umulanlar bunlardır"
"Cami İçin Atılan Adımlar; Günahları Siler Mertebeleri Yükseltir"
Hz. Muhammed (sav), yeryüzünde Allah`a en sevimli yerlerin camiler olduğunu belirterek, "Bir kişi, Allah`ın farzlarından birini eda etmek üzere evinde güzelce temizlenir ve camiye giderse, onun attığı adımlardan biri günahlarının silinmesine, diğeri de onun derecesinin yükselmesine vesile olur." hadis-i şerifleri İslam ümmetine şiar edilmiştir.
Yeryüzünde yapılan ilk mescit, Mekke`deki "Mescid-i Haram"dır. İslamiyet`le ilk inşa edilen mescit ise Medine yakınındaki Kuba Mescidi`dir. Daha sonra da Mescid-i Nebevi`yi inşa edilmiştir.
" Müslüman Toplumun Bütün F
aaliyetlerinin Merkez Kuvveti Camilerdir"
Fransızların ünlü düşünürü Roger Garaudy İslam`da caminin önemini belirtirken"İslam`da bütün sanat insanı camiye, cami ise ibadete götürmektedir. Taşların duası olan cami, Müslüman toplumun bütün faaliyetlerinin merkez kuvveti olduğu gibi, aynı zamanda bütün İslam sanatının odak noktasıdır."ifadelerine yer vermiş.
Ayetullah Turgut-İLKHA