İki yıl önce Kürtçe’nin seçmeli ders olarak okutulmaya başlanmasının ardından öğretmen ihtiyacının karşılanması için üniversitelerde tezsiz yüksek lisans bölümleri açıldı. Mezun olan Kürtçe öğretmenleri ise hala atanamadı, seslerini duyurabilmek için başlattıları açlık grevi beşinci gününde.
Kürtçe öğretmenler, siyasilerin mezuniyetten sonra atanacakları sözü verdiğini söylüyor ve bu sözü hatırlatmak üzere dönüşümlü olarak açlık grevi yapıyorlar.
Mardin, Diyarbakır, Muş ve Bingöl’den yaklaşık 1800 Kürtçe öğretmeninin tezsiz yüksek lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra atama beklediğini belirten eylemin sözcüsü Ali Akkoyun taleplerini dört başlık altında sıralıyor.
“İlk talebimiz Kürt dilinin eğitim dili olması. İkinci talebimiz Kürt dilinin anayasal güvenceye alınması. Üçüncü olarak Kürtçenin devletin ikinci resmi dili olması. Bu üç talebin gerçekleşmesi için de ilk adım olarak Kürtçe öğretmenlerinin kadrolu olarak atanmaları.”
Mardin’de başlatılan eylem için sosyal medyada grup da kurulmuş ve gruba şimdiden 1200’ün üzerinde atanamayan Kürtçe öğretmeni destek veriyor.
Atanamayan Kürtçe öğretmenlerinin yeni planı ise Ankara’ya gidip eylemlerini sürdürmek ve kendilerine verilen sözleri siyasilere hatırlatmak. Bir sonuç çıkarsa amaçlarına ulaşmış olacaklar ancak o sözler hatırlanmazsa eylemlerine süresiz olarak devam edecekler.
Al Jazeera