DİYARBAKIR  -  Sıcak havanın damarlarda gevşemeye neden olarak varisleri daha belirgin bir hale getirdiğini ve hastada daha fazla şikâyete yol açtığını söyleyen Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, yer yer çöl ikliminin yaşandığı iklimlerde bu durumla çok fazla karşılaşıldığını belirtti.

Kaplıca, sauna gibi sıcak ortamlarda da varislerin belirgin bir şekilde ortaya çıkabileceği uyarısında bulunan Dr. Bahçivan, “Bu durumda mümkün oldukça böyle ortamlardan uzak durulması ve yaz sıcaklarında bacaklara soğuk su uygulaması yapılması varis hastalarını rahatlatabilir.” tavsiyesinde bulundu.

Yaz sıcaklarına dikkat

Yaz sıcaklarının varis hastalarının şikâyetlerini artırdığını bundan dolayı varis hastalarının, tedavilerini yaz öncesinde tamamlanmasının daha iyi olacağı önerisinde bulunan Bahçivan, “Artık günümüzde ağrısız ve ameliyat izi olmadan yapılan işlemler sayesinde hastalar zorluk çekmeden işlem sonrası 1-2 saat içinde taburcu olarak normal yaşamlarına geri dönebilmektedir. Ancak tedavi edilmeyen varis özellikle yaz sıcaklarında daha ağır bir tablo ile seyreder ve hasta için önemli bir sağlık sorunu haline gelir.” dedi.  

Hasta aynı gün taburcu olur

Varis tedavisinde uygulanan ilaç tedavisi, varis çorapları ve günlük yaşamla ilgili bir takım önerilerin sadece şikâyetlerin hafiflemesine yardımcı olduğunu belirten Bahçivan, varislerin kesin tedavisi için çoğu kez varisli damarların ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Bahçivan, “Günümüzde tüm dünyada uygulanan en uygun tedavi, “Endovenöz lazer”dir. Endovenöz lazer, lokal anestezi altında yapılmakta, işlem ortalama 30 dakika veya 1 saat sürmekte, hasta 1-2 saat dinlendikten sonra yürüyerek evine gidebilmektedir. Hastaya işlem sonrası herhangi bir kısıtlama getirilmemektedir.” dedi.  

Yazdan önce tedavi olun

Lazer ile varis tedavisinin yan etkilerinin çok sık görülmediğini söyleyen Bahçivan, yapılacak işlemler sonrası hastaların bazen tedavi edilen hat boyunca kızarıklıktan, deri altında oluşan hafif ağrılı bir sertlikten ve lazer uygulanan toplardamar üzerindeki deride uyuşukluktan şikâyet edebileceğini belirtti.

Bahçivan, “Bu durum bir kaç hafta içinde kendiliğinden kaybolur. İşlem sonrasında bütün normal aktiviteler (yürümek, banyo yapmak vb.) devam ettirilebilir. Hastalara yalnızca bir süre ağır egzersizlerden uzak durmaları gerekir.” tavsiyesinde bulundu. (İLKHA)