Şükrü Gündüz / İstanbul
Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM), Somali’de yaşanan açlık ve kuraklık sorunun arkasında yatan nedenleri sorguladığı ‘Somali’deki Açlık Kader mi, Sömürge mi?’ başlıklı raporunu açıkladı. Eresin Crown Hotel’de gerçekleştirilen basın toplantısında, 11-18 Eylül 2011 tarihleri arasında Somali’nin başkenti Mogadişu ve Kenya sınırları içinde bulunan Dadaab Mülteci Kampı’nı ziyaret eden UHİM heyetinin gözlemleri, görüşme notları ve tesbitleri doğrultusunda hazırlanan rapor UHİM Başkanı Ayhan Küçük ve Hukuk İşleri Direktörü Mustafa Demiral tarafından basına sunuldu.
SOMALİ’NİN ZENGİNLİKLERİ ÇALINIYOR
Toplantıda Somali’nin coğrafi özelliklerinden kaynaklandığına inanılan açlık ve kıtlığın, aslında Somali’ye gerçekleştirilen sorumsuz müdahalelerin bir sonucu olduğunu ifade edildi. 10 milyon hektarlık ekilebilir araziye, Afrika’nın en uzun kıyı şeridine ve hayvancılık alanında dünyanın hemen hiçbir ülkesinde bulunmayan bir zenginliğe sahip olan Somali’de bugün açlıktan insanların ölüyor olmasının düşündürücü olduğunu söyleyen dernek başkanı Ayhan Küçük, “Somali’nin balıklarını Uzakdoğulular, yumurtalarını ise Avrupalılar çalıyor” dedi.
SOMALİ’NİN AFRİKAYA ÖRNEK OLMASI ENGELLENİYOR
Yardımların Somali içerisinde ihtiyaç duyulan yerlerde yapılmadığını, insanların20 yıldır faaliyette olan ve bugün 650 bin kişilik mevcudu ile küçük bir ülke nüfusuna yaklaşmış bulunan Dadaab Kampı’na yönlendirildiğini ifade eden UHİM, bu durumun, Somali toplumunun istikrara kavuşmasını ve diğer Afrika toplumlarına örnek teşkil etmesini engellediğini dile getirdi.
ULUSLARASI ŞİRKETLER KİMYASAL ATIKLARINI BURAYA BIRAKIYOR
UHİM tarafından hazırlanan raporda, Somali’nin Afrika’da okyanusa en uzun kıyısı olan ülke olmasına karşın balıkçılık, deniz ticareti ve turizmin olmayışı da Somali karasularının, uluslararası şirketlerin kimyasal atıkları için bir depo olarak kullanılmasına bağlanıyor.
BM ORGAN TİCARETİNE GÖZ YUMUYOR
UHİM heyeti, yerinde yaptıkları gözlemlerden hareketle Dadaab Mülteci Kampı’nın açık bir laboratuara dönüştüğünü iddia ediyor! Kampta organ ticaretinin yapıldığı, insanlar üzerinde tehlikeli deneylerin uygulandığı ve BM’nin yapılanlara göz yumduğu iddiasının giderek kuvvetlendiği bir süreçte, UHİM’in raporu da konuşulanları teyid eder bir nitelik taşıyor.
SOMALİ KONFERANSI DÜZENLENMELİ
UHİM heyeti, toplantı sonunda Somali için çözüm önerilerini de sıraladı. Türkiye ve İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından Somali’deki tüm tarafların katılacağı bir Somali Konferansı düzenlenmesini öneren UHİM, bu konferansta Somali’deki siyasi istikrarsızlığın çözümü için yapıcı adımlar atılabileceğini öne sürdü. Üretim ve kalkınma odaklı projelerin Somali’de hızla hayata geçirilmesi gerektiğini ifade edildiği toplantıda, başta tarım, hayvancılık ve balıkçılık olmak üzere, Somali’nin potansiyel değerlerinin Somali halkının kullanımına tahsis edilmesinin elzem olduğu ifade edildi. Somali’de gerçekleştirilecek tüm çalışmalarda uzun vadeli ve kalıcı çözü üreten projeler üzerinde durulması gerektiği üzerinde duran UHİM yetkilileri, hazırlanan raporun, Somali’de yaşanan dramın farklı bir yaklaşımla yeniden tartışılması temennisiyle sözlerini noktaladılar.