Hamza Yılmaz / Doğruhaber
PKK yöneticilerinden Duran Kalkan, Özgür Politika gazetesinde Selahattin Erdem mahlasıyla kaleme aldığı yazıda örgütün gençlik yapılanmasına ve son dönem yoğunlaşan yol kesme, otobüs yakma, kepenk kapattırma ve heykel dikme gibi eylemlere sert eleştiriler yöneltti.

Lice`deki heykel krizine gönderme yapan Duran Kalkan "Sanki her işi başardık da sadece o kaldı gibi ortalığa büstler dikiliyor" diyerek sert tepki gösterdiği yazısında PKK`nın gençlik yapılanması YDG-H`nin öncülük ettiği eylemleri topa tuttu. Kalkan "zaman zaman İstanbul’da belediye otobüsleri yakılıyor. Şehir merkezlerinde esnafın camları indiriliyor. İkide bir kepenkler kapattırılıyor. Benzeri birçok girişim yaşanıyor. Peki İstanbul’da halkın otobüsünü yakmanın, Kürt şehirlerinde dükkanların camlarını indirmenin, kepenkleri kapattırmanın devrime ve devrimci harekete ne faydası var? Yine Özgürlük Hareketinin istememesine rağmen, gereksiz yere ikide bir yollar kesiliyor. Sanki her işi başardık da sadece o kaldı gibi ortalığa büstler dikiliyor. Tahkim edilmiş hedefler vuruluyor.” dedi.

BU AÇIKLAMALAR NE İFADE EDİYOR?
Daha önce de yine PKK yöneticilerinden Sabri Ok, benzer açıklamalar yapmıştı. Hal böyle olunca ortaya iki manzara çıkıyor.

1- PKK takiyye mi yapıyor?: Barış süreci olarak adlandırılan bu zamanda PKK yöneticileri sözde yapılan eylemleri eleştirirken hatta zaman zaman olayları sahiplenmezken (Heykel olayı gibi) hala şehirde ve kırsalda olay ve eylemlerin devam etmesi, “Acaba danışıklı dövüş mü yapılıyor. Ya da PKK, hükümete karşı çözüm sürecinde elini güçlü tutmak için takiyye mi yapıyor” sorularını akıllara getiriyor.

2- PKK’yı başkaları mı yönetiyor?: Kırsalda ve şehirde hemen her gün farklı sebeplerle olaylar yaşanıyor. PKK yöneticileri bu eylemleri eleştiriyor. Bu kez de akıllara şu soru geliyor: “PKK yöneticileri siz değil misiniz? Eğer yöneticiler sizseniz ve yapılan olayları eleştiriyorsanız neden bu eylemleri durduramıyorsunuz? Yoksa örgütü sizin dışınızda yöneten başka birileri mi var?”

3- Halkın tepkisinden mi çekiniliyor?: Şöyle bir sonuç ta çıkabilir. PKK bu olayları bilinçli yapıyor. Ancak halktan gelen tepkileri görünce olayları sahiplenmekten vazgeçiyor.

Her üç durumda da yaşanan olaylar karşısında yine halk zarar görüyor. Bölgede esnafa kepenk indiriliyor, camları kırılıyor, iş yapmaları engelleniyor. Yollar kesilerek sözde haklarını savundukları halkın üzerinde bir kaos ve korku oluşturulmaya çalışılıyor. Yatırımsal inşaatların tamamlanması ve bölgenin kalkınması engelleniyor. Batı’da ise toplu taşıma araçlarına saldırılıyor. Böylece bölgenin imajı zedeleniyor. Yaşanan bu olaylar neticesinde PKK’nın ne Kürtlere ne de barış sürecine hiç bir katkısının olmadığı ortaya çıkıyor.