HABER MRK - Siirt’te Botan Çayı üzerinde Limak İnşaata ait Alkumru Barajı’na 15 km. uzakta meydana gelen taşkın su nedeniyle su yatağında bulunan vatandaşlardan 5 kişi hayatını kaybetmiş 1 kişi ise suya kapılarak kaybolmuştu.
Olay sonrası bir basın açıklaması düzenleyen Şirket yetkilileri, meydana gelen olayda kendilerinin hiçbir ihmallerinin olmadığını belirterek, yaşanan olayın müsebbibinin; yapılan uyarıları dikkate almayan vatandaşlar olduğunu iddia etti.
Yaşanan elim olayın vuku bulduğu su yatağının üzerinde bulunan barajlarda ki çalışma sistemi hakkında bilgilendirme de bulunan Limak İnşaat açıklamasında; baraj hakkında basında çıkan, bir taşkın, baraj kapağı arızası, kapakların açılması ya da suların barajdan taşması gibi bir durumun yaşandığına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
Açıklamada olay günü, santralde, olağan günlük çalışma prosedürü içerisinde üretime geçildiği ve iddiaların aksine herhangi bir taşkın, baraj kapağı arızası, kapakların açılması ya da suların barajdan taşmasının söz konusu olmadığının altı çizildi.
3 Mart 2014 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ 10. Bölge Müdürlüğü nezdinde bir bilgilendirme toplantısı yaptıkları ifade edilen şirket açıklamasında; vatandaşların Botan Çayı’na yaklaşmamalarının can ve mal güvenliği açısından önemli olduğunun belirtildiği ve bu kapsamda bölgede gerekli tüm tedbirlerin alınmasının sağlanması ile ilgili gerekli başvurularını yaptıkları ifade edildi.
Açıklamada, valilik tarafından yöre halkının bilgilendirilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda ilgili makamlara görev verildiğini de söyledi.
Açıklamada devamla; “Siirt Valiliğince sesli ihbar sistemi kurulması talebi üzerine, İdari Müdürlükçe belirlenen Botan Çayı’nda üç adet noktaya (Botan HES, Bolaris Kaplıcası ve Eruh Köprüsü) erken uyarı sistemi konmuştur. Olayın geçtiği Botan HES’de erken uyarı sistemi vardır. Her üç erken uyarı sistemi mahallinden değil; santraldan gönderilen SMS mesaj bilgisiyle otomatik olarak çalıştırılmaktadır. Uyarı sistemi suyun ilgili noktaya gelmesinden 15 dakika öncesinden çalıştırılmakta ve ilgili noktada uyarı hem ışıklı hem de sesli (siren) olarak yapılmaktadır. Ayrıca, bölgede nehir yatağına girmenin tehlikeli ve yasak olduğuna ilişkin birçok uyarı levhası da bulunmaktadır.” Diyerek Botan çayı üzerinde güvenliğe yönelik olarak alınan güvenlik önlemlerine işaret edildi.
Alınan tüm tedbirler ve olay günü yaşananlara işaret ederek, 24 Ağustos Pazar günü hayatını kaybeden şahısların girilmesi yasak olan bölgede bulunduklarına işaret edilen açıklamada; “prosedürlerimiz gereği siren ve anonslarla da uyarılar yapılmasına rağmen maalesef bu çok üzücü durum meydana gelmiştir.” şeklinde ifade edildi. (İLKHA)