Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, başkent Kahire`nin batısındaki Giza Ceza Mahkemesi, Polis Akademisi`nde görülen duruşmada, 7 kişiden oluşan October isimli hücreye mensup Muhammed İbrahim Fethi, Velid Hafız, Muhammed Hasan Ahmed Abdu, Ahmed Saad Muhammed ve Ahmed Muhammed Fuad hakkında verdiği idam kararını, görüşünü almak üzere müftüye sevk etti. 5 sanık hakkındaki nihai kararın 20 Eylül`de okunmasına karar verildi.

Aynı davada yargılanan Muhammed Abdulhamid İbrahim ve İbrahim Ahmed Sadık hakkındaki karar açıklanmadı.

Mısır Başsavcısı Hişam Berakat, geçen Mart ayında "terör örgütü kurarak devlet kurumlarının çalışmasına engel olmak ve vatandaşların şahsi hürriyetlerine müdahale etmek, güç kullanarak rejimi değiştirmeye çalışmak, güvenlik güçleri ve polislere saldırmak ve toplumun güvenini tehlikeye atmakla" suçlanan 7 kişinin mahkemeye sevk edilmesi talimatını vermişti.

Öte yandan, Ez-Zekazik polis karakolundaki şiddet olaylarına karışmakla suçlanan darbe karşıtı 5 öğrencinin, 5 yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Zekazik Ceza Mahkemesi, Eş-Şarkıyye ilinde görülen davada, geçen ocak ayında meydana gelen ve 4 polisin yaralandığı şiddet olayları davasının duruşmasında, gıyabi yargılanan 5 öğrenci hakkında 5 yıl ağırlaştırılmış hapis cezası verirken, 3 öğrenciyi de beraat ettirdi.

Mursi`nin davası ertelendi

Mısır`da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 130 sanığın yargılandığı "hapishaneler baskını" davasının görülmesine devam edildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, başkent Kahire`deki Polis Akademisi`nde görülen duruşma, tanıkların dinlenmesi için 15 Eylül`e ertelendi.

Sanıklar hakkında suç duyurusunda bulunanlardan avukat İsam Kandil`in, gazeteleri kaynak göstererek, Filistin`deki İslami Direniş Hareketi`ni (Hamas) hapishanelere baskın olayında suçlaması üzerine Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci tepki gösterdi.

Cam kafesin ardından, "Olacak şey mi bu, gazetelere dayandırılan bir iddia" şeklinde seslenen Biltaci`ye hakim, müdahale etti.

Mübarek`e "Sayın Cumhurbaşkanı", Mursi`ye "sanık"

Duruşma sırasında, davayı yürüten hakimin Mursi`ye yönelik tavırlarını eleştiren sanıklar ve hakim arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Sanıklar arasında yer alan Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak yöneticilerinden Safvet Hicazi de bu durum karşısında hakime tepkisini şu şekilde ifade etti:

"Sizin şu koltuğunuza oturan başka bir hakim Hüsnü Mübarek`e `Sayın Cumhurbaşkanı` diye hitap ediyor, siz ise Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`ye `sanık` demekte ısrar ediyorsunuz. Bu doğru değil. Ülkenin meşru cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`dir ve darbe nedeniyle burada bulunuyoruz"

Duruşma sonunda hakim, HAP Genel Başkan Yardımcısı İsam el-Aryan`ın sağlık sorunları sebebiyle duruşmalara katılmama talebini reddetti.

"Vadi`n-Natrun Hapishanesi olayı" olarak da bilinen davada, 105`i firari ve 26`sı tutuklu 131 sanık, 25 Ocak 2011`de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek`in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında, "11 hapishane ve karakola saldırarak, 3 subayı kaçırmak" suçlamalarıyla yargılanıyor.