BATMAN - Aktinik Keratoz (Kanserleşebilen Cilt Kalınlaşmaları) hastalığı hakkında İlke Haber Ajansı’na bilgi veren Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Korkmaz, bu hastalığın halk arasında çok bilinememekle birlikte, özellikle yaşlı kişilerde çokça rastladıklarını ifade etti. Korkmaz, hastalığın kansere dönüşmeden mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.
Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Korkmaz hastalık hakkında şunları söyledi: “Genellikle 40-50 yaşları sonrası güneşe maruz kalan yüz, boyun, saçsız kafa alanları, el sırtlarında kızarık zımpara kâğıdı görünümlü, üzerindeki skuam(pulu) kaldırıldığında çabuk kanayan lezyonlardır. Güneş hasarının olduğu alanlarda yerleşimi fazladır.
Meslek icabı dış alanlarda çalışan, gemici, çiftçi, yol işçilerinde çok daha sık olarak rastlanmakta olup, açık renk tenli, açık renk gözlü, açık ya da kızıl saçlı olan kişilerde (yani güneş hasarına yatkın) sıklığı fazladır.
Yaşlanma ile birlikte Aktinik Keratozların sayısında da artış olmaktadır. Cinsiyet açısından değerlendirildiğinde erkeklerde daha fazla görüldüğü anlaşılmaktadır. Yaş ilerledikçe erkek ve kadın oranı birbirine yaklaşmaktadır. Aktinik Keratozların görüldüğü bölgeler güneş enerjisine en fazla maruz kalan alanlardır. En sık yüzde 80 oranıyla üst dudakta, baş ve boyun bölgesinde yerleşim göstermektedirler. Bu hastalık kansere dönüşmeden mutlaka tedavi edilmelidir.”
Belirtileri nelerdir? En çok kimlerde ortaya çıkar?
Özellikle güneş alan alın, burun, saçsız kel erkeklerde, saçı olmayan güneşi dik alan saçlı deri bölgelerinde görülür. Buraya hafif elle dokunulduğunda pütürlük hissedilen gözle de görülebilen 1 ile 05 santimetre kadar boyutu değişen lezyonlar şeklinde görülür. Özellikle güneşin etkisiyle arttığı için ilerleyen yaşlarda güneşin zamanla cildi bozmasıyla oluştuğu için daha ileri yaşlarda görülür.
Tedavisi nasıl yapılır?
Çeşitli sürme ilaçlarla tedavi edilebilir. Onun dışında Krio tedavi denilen azot gazı ile de tedavi edilebilir. Kanserleşmeden bu tedavi yöntemleriyle tedavi edilirse oldukça başarılı ve sonrasında hiçbir şekilde kanser riski kalmadan düzelebilen bir hastalıktır.
Bu hastalıktan korunma yolları nelerdir?
Güneşin etkisiyle oluştuğu için güneş koruyucular kullanılarak bu hastalıktan korunulabilir. Aktinik Keratozların tedavilerinin mutlaka yapılması ayrıca Aktinik Keratoz geliştirme riski olan kişilerin kendilerini güneş ışınlarına karşı korumaları önerilmektedir. (Veysi Rüzgar-İLKHA)