BATMAN - Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekim Yardımcısı Masum Ekinci, ağız ve diş sağlığında alınması gereken tedbirleri anlattı. Ekinci, ağız ve diş için hijyenin çok önemli olduğunu ve dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanması gerektiğini söyledi.
“Çürüme için bakteri olması lazım”
Diş çürümesi nasıl oluşur?
Diş çürüğünün oluşması için bakterilerin olması gerekir. Bakteriler de ağza yiyecek artıklarıyla gelir. Yani bir diş çürüğünün oluşması için mutlaka yiyecek artıkları ve bunun sonucu oluşan bakterilere gerek vardır. Bakteriler olmazda, ağız temiz olursa, hijyenik olursa diş çürüğü oluşmaz.
“Ağızda taşlaşan yemek artıkları diş etinde harabiyet oluşturur”
Diş eti hastalıkları nasıl olur?
Diş eti hastalıklarının çoğu bakteri kaynaklıdır. Ama daha çok halk arasında diş plağı denilen dental plak yüzünden, diş taşları yüzünden oluşur. Yiyecek artıkları ağızda zamanla taşlaşarak diş ile diş eti arasına girerler, diş etine baskı yaparlar, bu diş etleri baskı sonucu kendini geriye çeker. Kendini geriye çektiği zaman bununla beraber vücutta hem doku harabiyeti (Bir organ ya da vücut parçasının hasara uğraması), hem kemik harabiyeti oluşur. Böylelikle diş eti hastalıkları başlar. Belirtisi de zaten dişlerin sallanmaya başlaması ve rengini kızarıklaşması, şişmesidir.
Dişlerin gelişim bozuklukları nasıl?
Gelişimsel olarak süt dişleri altıncı aydan sonra çıkmaya başlar. Bazı hastalarda çene darlıkları oluşabilir. Beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak, emzik kullanımına bağlı olarak veya genetik rahatsızlıklardan dolayı bazı problemler süt çağında meydana gelebilir. Bunlar yer darlığıdır, diyastemalardır. Diyastema (dişler arasındaki boşluk veya çarpışıklıktır) ama günümüzde biz bunları da bir şekilde hal edebiliyoruz. Hem çocuk diş hekimindeki ilerlemelerde, hem de ortopedik tedavilerle bu şeylerin üstesinden gelebiliyoruz.
“En önemli olan şey hijyendir”
Ağız ve diş sağlığı nasıl korunur?
Ağız ve diş sağlığında en önemli şey hijyendir. Eğer ağzımızı hijyen tutarsak, temiz tutarsak, dişlerimizi düzgün bir şekilde fırçalarsak ve bunu bir alışkanlık haline getirirsek çok sıra dışı bir durum olmazsa, herhangi kaza, travma vb. bu şekilde ağız ve diş sağlımızı en iyi düzeyde tutabiliriz.
Diş fırçalama tekniği nelerdir?
Dişleri fırçalarken, alt ve üst çeneyi ayrı ayrı fırçalıyoruz. Çok az diş macunu kullanıyoruz ki çok fazla köpürmesin ve diş fırçalamasını biz yarıda kesmek zorunda kalmayalım. Dişlerimizi fırçalarken, yarım nohut tanesi kadar diş macunu koyarak ayarlayabiliriz. Çünkü önemli olan mekanik olarak bizim ne kadar temizlememizdir. Alt ve üst tarafı ayrı ayrı fırçalıyoruz ve diş eti sağlığını korumak için diş etinden dişe doğru süpürerek fırçalıyoruz. Yanı şekilde diğer tarafı fırçalıyoruz. İç tarafı da aynı şekilde fırçalıyoruz. Yalnız en büyük yaptığımız yanlış şudur. Biz dişlerimizi fırçalarken çok fazla fırçaladığımız düşünüyoruz. Halbuki en çok diş fırçaladığını iddia eden kişi 30 saniyeyi geçmiyor. Bunu şöyle çözebiliriz. Dişlerimizi fırçaladığımız zaman müzik parçası açacağız, müzik parçası bitene kadar dişlerimizi fırçalamaya devam edeceğiz. Buda takriben 2 veya 3 dakika sürer. Bu şekilde biz dişlerimizi doğru bir şekilde fırçalamış olacağız.” (Veysi Rüzgar, Veysi Siyah-İLKHA)