Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, başkanlığın konferans salonunda düzenlenen basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

KISALTILMIŞ İSMİNİ KULLANIN
Bir gazetecinin "Irak Şam İslam Devleti`nin (IŞİD) Ezidilere saldırılarına ilişkin" sorusu üzerine Görmez, "Hassaten bu tür oluşumları isimlerini telaffuz ederken, sizden istirhamım kısaltın. Kısaltılmış isimlerini kullanın ama uzun isimlerini kullanmayın. Çünkü uzun isminde İslam gibi çok mübarek, çok mukaddes bir kelime var" diye konuştu.

"BU TRAVMALARI İSLAM`DA BULMAK MÜMKÜN DEĞİL"
Bu gibi hadiselerin, İslam`ın kendi tarihi, medeniyeti, Kur`an`ın kavramlarıyla izah edilmesinin zor olduğuna işaret eden Görmez, "Bunlar belki daha çok tıbbın ve psikiyatrinin kelime ve kavramlarıyla ancak izah edilebilir. Cinnetin ve şiddetin gölgesinde, yaralı bilinçlerin ve ölümcül kimliklerin cehaletle buluşarak meydana getirdikleri toplumsal travmalardır. Bu travmaları İslam`da, İslam`ın herhangi mezhebinde, meşrebinde bulmak mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu.

"DİNE VE İSLAMA YABANCIDIR"
Bölgedeki gayrimüslim azınlıkların, birlikte yaşama ahlakını, hukukunu benimsediklerini dile getiren Görmez, "İslam`ın öngördüğü, herkes gibi eşit haklara sahip vatandaşlar olarak hayatlarını idame ettirmeleri, kendi inançlarında özgür olmaları, herhangi vatandaşın hak ve sorumlulukları neyse onların da hak ve sorumluluklarının aynı olduğu yönündedir. Bunun dışındaki anlayışlar ve düşünceler, dine ve İslam`a yabancıdır" diye konuştu.