DİYARBAKIR  -  Omega 3’ün gebelik zehirlenmesi, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme ve doğum sonrası depresyon riskini azalttığını belirten Op. Dr. Aydın Ilgın, doktor kontrolünde düzenli tüketim bebeğin beyin, sinir sistemi ve göz sağlığının yanı sıra; anne adayında ruhsal durum, kalp ve damar sağlığı ile kan pıhtılaşma sistemi üzerinde olumlu etki sağladığına dikkat çekti.

Dr. Ilgın, “Gebelikte önerilen günlük doz, 300mg DHA içeren hayvansal omega 3’tür. Omega 3 kullanan anne adaylarının bebeklerinde alerjik hastalık görülme ihtimali azalmaktadır. Bebeklerin zihinsel gelişimini, uyku düzenini ve bağışıklık sistemini olumlu etkilemektedir.” dedi.

Omega 3 kaynakları

Omega 3 kaynaklarının hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten Dr. Ilgın, “Bitkisel kaynaklar; ceviz, fındık, soya, keten tohumu, susam, kanola yağı, semizotu, yeşil yapraklı sebzelerdir. Hayvansal kaynaklar ise; algler (yosun) beslenen soğuk sularda yetişen yağlı balıklar veya bu yosunla beslenen küçük balıkları tüketen balıklar, doğada otlaklarda yeşil otlarla beslenen inek, koyun gibi hayvanların etleri ve sütleri ile doğal ortamda yetişen kümes hayvanları (köy tavukları) ve yumurtalarıdır.” İfadelerini kullandı.  

Dip balıkları gebelikte tüketilmemeli

Doğal ortamda yeşil otlarla beslenen inek, koyun gibi hayvanların eti ve sütünün Omega 3 açısından zengin olduğunu belirten Dr. Ilgın, günümüzde daha çok yetiştirme çiftliklerinde küspe ve samanla beslenen hayvanların omega 3 den yoksun olarak beslendiklerinin altını çizdi.

Dr. Ilgın, “Bu nedenle birincil besin omega 3 kaynağı balıketidir. Balıketi, omega 3 yağın yanında ayrıca protein, mineral ve vitaminler de içermektedir. Gebelikte haftada 1-2 defa balık tüketilmesi önerilmektedir. Soğuk sularda yetişen balıklar omega 3 açısından zengindir. Ancak çevre kirliliği denzilerde de gün geçtikçe artmaktadır. Ağır metaller (cıva, arsenik), dioksin, poliklorlu bifeniller (PCB) gibi çevresel kirleticiler balıketinde birikmektedir. Bu birikim balığın ömrüne ve dipte beslenmesine göre artmaktadır. Bu yüzden dip balıkları, uzun süre yaşayan balıklar gebelikte tüketilmesi önerilmemektedir. Anne adayları; somon, ton balığı, hamsi, sardalya, palamut, lüfer, levrek, çupra yiyebilir.” önerisinde bulundu.

Balık sevmeyenlere balık yağı hapı

Balık tüketmeyi sevmeyen anne adaylarının  besin takviyesi olarak balık yağı hapını kullanabileceğini de hatırlatan Dr. Ilgın, “Balık hapının gebelikte tüketim için formüle edilmiş olanı seçilmelidir. Hayvansal omega 3 oranı yüksek olan ve en az 300mg DHA içeren balık yağları tercih edilmelidir. Balığın karaciğerinden değil gövdesinden elde edilen balık yağları alınmalıdır. Çünkü balık karaciğerinde yüksek A vitamini bulunur ve bu da gebelikte sakıncalıdır.  Omega 3 den maksimum yarar sağlamak için omega 6 içermeyen saf omega 3 preparatları tercih edilmelidir.” tavsiyesinde bulundu.  (İLKHA)