ABD`de Missouri Valisi Jay Nixon, Missouri eyaletine bağlı Ferguson`da "düzen ve sükûnetin yeniden sağlanması için" kente Ulusal Muhafız Birliği konuşlandırılması emrini verdiğini açıkladı.

Yasak yine durdurmadı
ABD`nin Ferguson kentinde, silahsız bir siyah gencin öldürülmesinin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen protesto gösterileri bitmeyince 16 Ağustos Cumartesi günü olağanüstü hâl ilan edildi. Ancak yerel saatle sabah 5:00’e kadar ilan edilen sokağa çıkma yasağı protestoların hızını kesmedi. Polisin göstericilerle girdiği çatışmada yedi kişi tutuklandı.
Polisin açıklamasına göre, gece boyu devam eden olaylarda bir kişi silahla vurularak yaralandı. Missouri Eyaleti Devriye Şefi Ron Johnson, vuran kişinin polis olmadığını ve yaralıyı teşhis edemediklerini açıkladı. Johnson, "Yaralı kişi biz ulaşamadan, görgü tanıkları tarafından hastaneye kaldırıldı" dedi.

Ayrıca bir polis aracına ateş açıldı. Fakat bu olayın da faili tespit edilemedi.

"Dün gece güvenlik güçlerinden hiçbiri bir el bile ateş etmedi" diyen Missouri Valisi Jay Nixon, olağanüstü hâlin ne kadar süreceğiyle ilgili kesin bilgi vermedi. Ancak ilerleyen saatlerde 17 Ağustos Pazar gecesi için de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağı yerel saatle gece 24:00`te (TSİ 08.00) başlayacak.

Pazar akşam saatlerindeki protestolarda polis yaklaşık 400 göstericiye biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler arasında çocuklu aileler de bulunuyordu.

Hırsızlık görüntüleri şiddeti artırdı
Olaylar, 9 Ağustos Cumartesi günü 28 yaşındaki polis memuru Darren Wilson’un 18 yaşındaki Michael Brown’u öldürmesiyle başladı.

Cuma günü polis, Brown`ın bir markette hırsızlık yaparken güvenlik kamerası tarafından kaydedilmiş görüntülerini yayınladı ve Brown’u öldüren polis memurunun adını açıkladı. Ancak polisin bu hamlesi gösterilerin şiddetlenmesine yol açtı.
Görüntülerin Brown’un ölümünü meşru gösterme amacıyla yayımlandığını savunan eylemciler, tepkilerini çevredeki dükkânları yağmalayarak gösterdi. Brown`ın görüntülerinin kaydedildiği market de göstericilerin hedefindeydi.
Tepkiler üzerine polis, Brown`u öldüren polis memurunun hırsızlıktan haberi olmadığını açıkladı.

Otopsiye göre altı yerinden vuruldu
ABD Başkanı Barack Obama, olayı bağımsız bir şekilde soruşturması için yerel yetkililere talimat vermiş, "Artık barış zamanı" çağrısı yapmıştı.

Obama tatilini iki günlüğüne yarıda keserek Washington`a dönmüş, Adalet Bakanı Eric Holder`la görüşmüştü.
ABD Adalet Bakanı Eric Holder, Brown`ın cesedine federal otopsi yapılması talimatı vermişti. Otopsi raporunda, Brown`un altı yerinden vurulduğu açıklanmıştı. Rapora göre, hepsi Brown`un önünden giren kurşunların ikisi başına, dördü de koluna isabet etti.

Polisin ifadesine göre, siyah genç kendisine silah çekmek üzere hamle yaptı. Ancak ölen gencin üzerinden silah çıkmadı. Başka görgü tanıkları da, Brown`un gözaltına almaya çalışan polis memurundan kurtulmaya çalıştığını söyledi.