BURSA - Gerek daha fazla hareket etmemiz, gerekse daha hafif beslenmemiz nedeniyle yaz mevsiminde kilo vermemiz kolaylaşıyor. Ancak yapılan bazı hatalar var ki, kilo vermek şöyle dursun, tam aksine tartı ibresinin daha da yüksek sayıyı göstermesine neden oluyor. Örneğin; başta karpuz olmak üzere yaz meyvelerini aşırı tüketmek gibi! 

Kış mevsiminde hareketsizlik, depresyona eğilim ve grip gibi hastalıkları daha sık geçirmek kilo alımını etkiliyor. Bahar ve yazın gelişiyle birlikte de akla “Fazla kilolarımı nasıl vermeliyim?” sorusu geliyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu Öztürk, yaz mevsiminde kilo vermenin püf noktalarını anlattı.

“Meyvelerin kalorilerine dikkat edin!”
Sindirim sisteminizin hareketi metabolizma hızınızın göstergesini oluşturduğunu belirten Hamzaoğlu, “Dolayısıyla bağırsak hareketinizi artıracak lifli beslenmeye yer vermek gerekiyor. Bunun için; besin gruplarından en kıymetlilerinden biri olan sebze ve meyvelerde mutlaka çeşit yapın. İsterseniz tek olarak, isterseniz meyve ve sebze salataları olarak tüketebilirisiniz. Örneğin, ananas, kivi, elma ve armut gibi meyveleri küp küp doğrayarak içine bir miktar ılık süt ve 1-2 yemek kaşığı kadar kepek ilave edilmiş bir karışımı kabızlık durumunda programınızda yer verebilirsiniz. Ancak aşırı meyve tüketimi kilo vermenize engel olabiliyor, hatta tam aksine kilo almanıza neden olabiliyor. Örneğin yaz meyvesi olan karpuz kilo almanıza yol açabiliyor. Bu nedenle meyvenin büyüklüğüne ve porsiyonlara dikkat edin. Gün içinde aktif bir yapıya sahipseniz ve metabolizmanızı iyi çalıştırıyorsanız kilo almamak için yaz meyvelerini günde ortalama 3-4 porsiyon tüketin.”şeklinde konuştu.

“Soğuk çorba için”
Sıcak havalarla birlikte çorba gibi sıvı gıda alımının azaldığını ifade eden Hamzaoğlu, “Mümkün olduğunca çorba tüketimini azaltmayın. Sıvı tüketimi metabolizmanızı hareketli tutmanıza yardımcı oluyor.  Beslenmenizde soğuk çorbalara yer verilebilirsiniz.”diye konuştu.

Haftada en az 3 kez egzersiz şart!
Kilo kontrolünde ve sağlığı korumada bir diğer çevresel etmenlerin de düzenli bir egzersizin, yapılan diyetlerde olması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Hamzaoğu, Dünya Sağlık Örgütü’nün haftada en az 3 kez,  en az 45-60 dakikalık aralıksız spor yapılmasını önerdiğini belirtti.

Hamzaoğlu sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı, “Mutlaka kahvaltı etme alışkanlığı kazanın, metabolizmanızı hızlandırmak için az ve sık beslenin (6-7 öğün) Öğün atlamayın. Bol su tüketin, susamadan da su için, posa alınımını artırın, lifli gıdalar tüketin, Fast food tüketimine dikkat edin. Önerilenden fazla protein almayın, Az ve uygun yağ tüketin, Şeker ve şekerli besinleri fazla tüketmeyin, Tuz tüketimini dengeleyin, Yavaş yiyin ve çok çiğneyin, Yemek pişirme tekniklerine dikkat edin, Etiket okuma alışkanlığı kazanın, İçeriği bilinmeyen hazır gıdaları tüketmeyin, Seyahat, tatil ve günlerini dengeleyin.” (Sezer Özer – İLKHA)