Bingöl’de kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konutların sağlıksız ve denetimsiz yapıldığını iddia eden hak sahiplerinden Bayram Girişen, konutların kışın -30 derecede betonları döküldüğünü ve odalarının birçoğunda betonun adeta döküldüğünü ve binalarda eğimlerin oluştuğunu söyledi.
TOKİ konutlarının yüklenici firmalara yaptırıldığını belirten hak sahipleri, TOKi yetkililerinin yüklenici firmaları yeterince denetlemediğini ileri sürdü.
“Bu binalar oturmaya elverişli değildir”
Bingöl’de kentsel dönüşüm olarak yapılan konutların sağlıksız ve denetimsiz yapıldığını iddia eden hak sahiplerinden Bayram Girişen, “Bu konutların kışın -30 derecede betonları döküldü. Birçok odalarda eğimler oluşuyor. 190 metre karelik olan bu binalarda, kolon bağlantılarındaki demirler dışarıya sarkıyor. Vibrasyon kullanılmamış. Statik (sağlamlık) olarak bu binalar oturmaya elverişli değildir. Biz valiliğe de şikâyette bulunduk. Valilik dilekçemizi bayındırlığa gönderdi, bayındırlık TOKİ’ye gönderdi. Ancak bugüne kadar herhangi bir sonuç çıkmadı.” dedi.
“Evler ailelere mezar olmasın”
Yetkililere de seslenen Girişen, “Bingöl deprem bölgesidir. Burada yaşayan ailelere yazıktır. Bu binalar, onlara mezar olmasın. Bingöl’de İnşaat Mühendisliği Odası temsilciliği vardır. Bunlar gelip bu binaları statik yönden incelesinler. Bütün kolon etriyelerini tamir harçları ile kapatmışlar. Yani demirler olduğu gibi dışarıda. Bütün kolanların böyle olması korkutuyor. Yetkililerin bu işle ilgilenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“İnşaatçı olarak buradan geçtiğim zaman vicdanım sızlıyor”
Tüm vatandaşların bu gibi önemli işlere karşı duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Girişen, “Hak sahibi olup olmamamız önemli değildir. İnşaatçı olarak buradan geçtiğim zaman vicdanım sızlıyor. Mühendislerin toplumu düşünmesi lazım. Bu bir vebaldir. Yarın bir sorun çıksa burada çoluk-çocuk ölecek, insanlar ölecek. Bu konulara duyarlı olmamız lazım. Hak sahibi olduğum için bunları söylemiyorum. Duyarlılığımı dile getiriyorum.” şeklinde konuştu.
“Bu binalardan karot (sağlam) raporu alınmasını istiyoruz”
Yapılan konutların denetimlerinin aksatılmaması gerektiğini hatırlatan Girişen, “Bu konutlarda ayrıca betonun dayanımının testlerden geçirilmesini istiyoruz. Acaba beton sınıfı olarak C kaç kullanılmış bunun tespitini istiyoruz. Betona dokunduğumuzda kül gibi dökülüyor. Bu binalardan karot raporu alınmasını istiyoruz.” dedi.
“190 metrekarelik bu konutları 248 bin TL’ye satıyorlar”
Hak sahibi vatandaşlardan Mustafa Yakut ise şunları kaydetti: “Buraya yakın oturuyorum. Burası her gün eve gidişte yolumun üstüdür. Yetkililerden bu konutların denetimine özen göstermelerini istiyoruz. Bu konutlar hayır amaçlı yapılmıyor, 190 metrekarelik bu konutları 248 bin TL’ye satıyorlar. Bizlerden aldıkları bu paralar hiç de azımsanmayacak bir miktardır. Bu konutların denetimlerinin yapılmasını istiyoruz.” (Nihat Kanat/Enis Ağırbaş - İLKHA)