BATMAN – Batman’da özel bir rehabilitasyon merkezi tarafından her yaştaki yaklaşık 50 görme engelliye bilgisayar kursu veriliyor.

Konu ile ilgili ilke Haber Ajansı’na bilgi veren görme engelliler öğretmeni Ahmet Leblebici, bölgede ilk defa Batman’da görme engellilere yönelik bilgisayar kursu verildiğini belirterek, braille daktilosu ile akademik daktilo ve bilgisayar eğitimi verildiğini söyledi.

“Bilgisayar öğrenen engellilerin hayatları değişti”
Sekiz görme engelli öğrencinin aldığı braille (kabartma yazı) ile aldığı eğitimle açık öğretim lisesine devam ettiğini ifade eden Leblebici, “50’ye yakın görme engelli öğrencimiz var. Bunların 20’nin üzerinde engelli okul çağındadır. Bunlara bilgisayar, Türkçe, Matematik ve diğer beceri derslerini veriyoruz. Öğrencilerimiz öğrendikleri bu bilgisayar dersi ile hayatları değişti. Görme engelli alanında bizler Batman’da bir çığır açtık diyebiliriz. Braille (kabartma yazı) alfabesi ile eğitim yapıyoruz. Öğrencilerimiz Türkçe, matematik, sosyal beceriler ve özellikle bağımsız hareket becerilerini öğreniyor. İsteğimiz, bize ulaşamayan engellilerin bize gönderilmesi, onların eğitim alması ve gelecek ufuklarının açılmasıdır. Öğrencilerimiz aldıkları eğitim sayesinde geleceğe daha iyi bakıyorlar. Bilgisayar öğrenmeleri onları hayata bağladı.” dedi.

“Bilgisayar sayesinde artık başkalarına muhtaç olmuyorum”
Bilgisayar kursunda eğitim gören engellilerden Cihan Keskin, “Bu kursa gelerek bilgisayar öğrendim. Burada internete girmeyi, yazı yazmayı öğrendim. Okula gittiğim için artık bilgisayar sayesinde başkalarına muhtaç olmadan derslerimi kendim dinleyebiliyorum. Başkalarına kitap okutmak zorunda kalmıyorum. Daha önce bilgisayarı bilmediğim için özellikle dersler konusunda çok sıkıntı çekiyordum. Bilgisayarı öğrendikten sonra kendi başıma ders çalışabiliyorum.” diye konuştu.

“Daha önce bilgisayarın ne olduğunu bilmiyordum”
Öğrendikleri bilgisayar sayesinde dünyayı takip edebildiklerini vurgulayan Harun Keskin ise, “Kurs sayesinde bilgisayar ile haşir neşir oldum. Burada kabarma yazı, bilgisayar ve internete girmeyi öğrendim. Daha önce bilgisayarın dahi ne olduğunu bilmiyordum. Şimdi ise rahat bir şekilde bilgisayarı kullanabiliyorum.” ifadelerini kullandı. (M.Fatih Akgül-İLKHA)