BATMAN - İki seneyi aşkındır süredir başta Mardin Artuklu Üniversitesi olmak üzere, Dicle, Yüzüncü Yıl, Muş ve Bingöl üniversitelerinde eğitimini tamamlayan yüzlerce öğretmen atama bekliyor. Türkiye’nin ilk Kürtçe öğretmenleri olarak atanmayı umutla bekleyen öğretmen adayları, Batman Atatürk Parkı’nda toplanarak basın açıklaması düzenlediler.
Kürtçe basın açıklamasını öğretmenler adına Lokman Kartal okurken, daha sonra ise Türkçe basın açıklamasını öğretmen adaylarından Sadık Gürses okudu.
Sorunların çok fazla olduğunu ancak çaresinin de çok kolay olduğunu belirten Gürses, “Birincisi en kısa zamanda anadilde eğitim öğretim hakkı tanınmalı ve kabul edilmelidir. İkincisi, vakit kaybına mahal verilmeden diğer öğretmenler ile birlikte Kürtçe öğretmenlerinin de atanmasıdır. Bugün okula başlayan bir çocuk, 12 yıl boyunca zorunlu eğitim görmektedir. 12 yıl bu sorunun çözümü için yetmiyor mu? Biz bu ülkede sistemlerin bir gecede değiştiğine tanıklık etmiş insanlar olarak, 12 yılda çok fazla şeyin yapılabileceğine inanıyoruz.” dedi.
Basın açıklamasının ardından İLKHA’ya konuşan öğretmen adayları da atanamamanın vermiş olduğu sıkıntıları dile getirdi.
“Kürt çocukları neden bu haktan mahrum?”
Öğretmen adaylarından Şerif Çelebi, anadilde eğitim ve öğretimin evrensel bir hak olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Ama maalesef Kürt çocukları bu haktan mahrumlar. Son yıllarda Artuklu Üniversitesinde Kürdoloji bölümü de açılmış Yaşayan Diller adı altında, fakat ne yazık ki bu bölümü bitiren öğretmenler mezun oldukları halde devletin resmi kurumlarında, okullarında eğitim verememektedirler. Kürt çocukları bu eğitim hakkından, bu evrensel haktan mahrumlar hala. Ben 10 yıllık bir öğretmenim. Bunun acilen giderilmesini istiyoruz ve talep ediyoruz. Özellikle hükümetin bu attığı adımların yarım yamalak değil de acilen tamamlanmasını istiyoruz.”
“Verilen sözlere rağmen hiçbir gelişme olmadı”
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kürt Dil Edebiyatı Bölümünden mezun olan öğretmenlerden Sadık Gürses de “Yaklaşık 3 senedir binden fazla arkadaşımız bu bölümden mezun olmuş, fakat verilen sözlere rağmen hiçbir gelişme olmamıştır. Biz onu protesto ettik. Hakkımızı istiyoruz. Anadilde eğitim hak, bunu istiyoruz.” şeklinde konuştu.
“Hakkın iadesini istiyoruz, talep etmiyoruz”
M. Selim Zencir ise, “Üç yıla yakındır Kürtçe öğretmenler alımı yapılmakta ama halen atama yapılmamakta ve biz bu verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Kürtçe öğretmenlerinin atanmasının yapılmasını istiyoruz. Bu bizim ve Kürtlerin doğal bir hakkı, Kürtçe eğitim görmek, çocukların Kürtçeyi öğrenmesi doğal tabi bir hak. Dört üniversite öğretmen yetiştiriyor ama şuan hiçbir atama yapılmamış durumda.” ifadelerini kullandı. (Veysi Rüzgar, Veysi Siyah-İLKHA)