BATMAN - Batman’da EVAR yöntemiyle kapalı ameliyatlara başlandı. Yüksek ölüm riski bulunan AORT anevrizması, AORT rüptürü (yırtılması) ve AORT diseksiyonu gibi hastalıklarda uygulanan EVAR yüksek başarı oranlarına sahip hayat kurtarıcı bir yöntem.

TEVAR yöntemi hayat kurtardı
Geçirdiği trafik kazası sonrası kalpten çıkan ana damarı yırtılan 17 yaşındaki Orhan Tan, Batman’da ilk kez gerçekleştirilen TEVAR (Thoracic EndoVascular Aneurysm Repair) ameliyatı ile sağlığına kavuştu. Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Özlü (Girişimsel Radyoloji), Op. Dr. Rafet Tok (Kalp Damar Cerrahisi) ve Uzm. Dr. Hasan Kaya’nın (Anestezi) birlikte gerçekleştirdikleri ameliyat, kasık bölgesinden yapılan küçük bir kesi ile girilerek yırtılan damara kadar ulaşılıp TEVAR yöntemi ile stent greft (kılıflı stent) yerleştirilerek yapıldı.  

  
Ameliyatı gerçekleştiren ekipten Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Özlü yaptığı açıklamada, EVAR ve TEVAR yöntemiyle yapılan ameliyatların Batman’da ilk defa yapıldığını ve başarılı operasyon sonrasında kısa bir süre yoğun bakımda takip edildikten sonra hastanın taburcu edildiğini belirtti.


 

Op. Dr. Rafet Tok konu hakkında şunları söyledi: “Daha önce bu tip hastaları başka merkezlere sevk etmek zorunda kalıyorduk ve bu durum hastalar için ek risklere neden oluyordu. Artık hastanemizde de bu zorlu ameliyatı gerçekleştirebiliyoruz. Batman’da ilk kez EVAR-TEVAR ameliyatlarını yapmış olmanın ve Batman halkına önemli bir sağlık hizmetini daha sunuyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.


 

EVAR - TEVAR nedir?
Ölüm riski yüksek hastalara  uygulanan EVAR (EndoVascular Aneurysm Repair) damar içerisinden girerek balonlaşmış, yırtılmış veya patlamış olan damarın stentli greftle tamir edilme yöntemidir. Bu yöntemin göğüs kafesi seviyesindeki aort segmentine olan uygulamasına ise TEVAR ( Thoracic EndoVascular Aneurysm Repair) adı verilmektedir.  (Veysi Rüzgar - İLKHA)