AĞRI - Ağrı’ya 5 km uzaklıktaki Yolluyazı (Dambat) Köyünde, Murat Nehrinin kıyısında çıkan kaynak suları her gün binlerce vatandaşın uğrak yeri konumuna geldi.
Kaynak suyunun birçok hastalıklara iyi geldiğini belirten vatandaşlar, suları yanlarında getirdikleri damacanalara doldurarak evlerine götürüyorlar.
Çıkan kaynak suyunun böbrek hastalıklarına iyi geldiğini ifade eden Abide Mahallesi Muhtarı Burhan Yerlikaya, “Bu su böbreklere çok iyi geliyor. Kaynak, yerin altında çıktığı ve hiçbir katkı maddesi içermediği için gönül rahatlığı ile içiyoruz. Yolumuz düştüğünde içmeden geçmeyiz. Ayrıca yanımızdan getirdiğimiz bidonlarla da suyu eve götürmeyi de ihmal etmiyoruz.” dedi.
Ağrı’dan Van iline yolculuk eden Zekeriya Yıldırım sıklıkla Ağrı karayolunu kullandığını ve her geçtiğinde de kaynak suyundan mutlaka içtiğini belirtti.
Yıldırım, “Yaklaşık 15 yıldır ben bu yolu kullanıyorum. Her geçişimde bu çeşmeden muhakkak su içerim. Dambat suyu sodalı ve değerli bir sudur. Bu kaynak Ağrı’nın en güzel içme sularından biridir. İnsan içerken çok rahatlıyor ve ne kadar içilirse içilsin insanı şişirmiyor.” şeklinde konuştu.
Böbrek hastalığından dolayı hastaneye gittiğini ve doktorun kendisine bira içmesini söylediğini belirten Özcan Aydın ise günaha girmemek için bunu uygulamadığını ve farklı tedavi yöntemlerini araştırdığını ifade etti.
Kaynak suyunu kullandığını ve bundan dolayı böbreklerindeki rahatsızlığın iyileştiğini belirten Aydın, “1987 yılında böbreklerimdeki ağrılardan dolayı hastaneye tedaviye gittim. Doktor bana böbreklerimde taş olduğunu ve taşların düşmesi için 3 ay boyunca bira içmemi istedi. Ben de sırf bu durumumdan dolayı günaha bulaşmak istemedim ve bu maden suyunun böbreklere faydalı olduğunu öğrendim. Suyu düzenli olarak bir hafta içtim ve böbreklerimdeki taşlar düştü. O günden sonra da böbreklerimde hiçbir ağrı olmadı. Başka bir arkadaşımın böbrekleri ise iltihap kapmıştı. Bu sudan içti ve şuanda onun da sıkıntısı yok. Bu suya yakın arazilerde yetiştirdiğimiz sebzeleri suluyoruz. Sebzelerin tadları çok farklı ve tatlı oluyor.” diye konuştu.
Öte yandan kaynak suyunun halk arasında yara, çıban, sivilce gibi deri hastalıkları ve romatizma için şifalı olduğuna inanılıyor.
Ayrıca Ağrı’nın birçok köyünde çıkan doğal kaynak sularının üzerinde biraz çalışma yapılarak değerlendirilebileceği de ifade ediliyor. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)