ANKARA: Dışişleri Bakanlığı, siyasi krizin devam ettiği Irak`ta başta Başbakan Nuri el-Maliki olmak üzere tüm liderlerin ülkenin önünü açacak bir yaklaşım benimsemeleri ve kargaşa ortamını daha da derinleştirecek oldubittilerden kaçınmalarının hayati önem taşıdığını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı`ndan yapılan yazılı açıklamada, "Irak Başbakanı Nuri Maliki`nin dün gece Cumhurbaşkanı Fuat Masum tarafından kendisine yeni hükümeti kurma görevinin verilmemesini gerekçe göstererek, anayasanın ihlal edildiğini; ordunun, aşiretlerin ve gönüllülerin kendi yanında olduğunu ileri süren beyanlarını, Irak`taki istikrasızlığı daha da derinleştirecek tehlikeli bir adım olarak görmekteyiz" denildi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı etrafına güvenlik güçlerinin gönderilmesinin de kaygıyla izlendiği belirtilen açıklamada, bu kritik süreçte tüm Iraklı liderler Irak`ın anayasal bir devlet olarak birlik ve bütünlüğünü temsil eden Cumhurbaşkanı Masum`a tam destek vermeye davet edildi.
Irak`ın içinden geçmekte olduğu hassas dönemde, başta Başbakan Maliki olmak üzere Iraklı tüm liderlerin ülkenin önünü açacak bir yaklaşım benimsemeleri ve Irak’ta kargaşa ortamını daha da derinleştirecek oldubittilerden kaçınmalarının hayati önem taşıdığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Esasen bu yöndeki gayretlere öncelikle tüm Iraklı kardeşlerimizin karşı çıkacağına inanıyoruz. Ülkemiz bu süreçte Irak`taki tüm demokratik güçlerin yanında yer alacak, Irak anayasası temelinde yeni ve kapsayıcı bir hükümetin bir an önce kurulması çabalarına destek vermeye devam edecektir."
Irak Başbakanı Maliki, gece televizyonda banttan yayımlanan konuşmasında, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum hakkında, "bir grubun çıkarlarını, Iraklıların çıkarlarına üstün tutması" ve anayasayı ihlal etmesi nedeniyle suç duyurusunda bulunacağını belirtmişti.
Masum`un, en büyük blokun başbakan adayının görevlendirilmesi için belirlenen süreyi uzatarak, kasıtlı olarak anayasayı ihlal ettiğini savunan Maliki, meclis başkanı ve cumhurbaşkanını anayasanın ihlal edilmesinin riskleri konusunda uyardığını ve bunu yapmasının vatani, meşru ve ahlaki sorumluluğu olduğunu kaydetmişti. Maliki, Irak meclisini cumhurbaşkanına "anayasayı açıkça ihlal etmesinin hesabını sormaya" çağırmıştı.
Fuat Masum, 24 Temmuz`da Irak meclisi tarafından cumhurbaşkanı seçilmişti.