Türkiye iş dünyası cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarından memnun.TİM, MÜSİAD, ASKON gibi Türkiye`nin köklü iş dünyası kuruluşları, seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerinde halkın istikrarın devamını istediğini açıkladı. TÜSİAD ise Başbakan Erdoğan`ı tebrik ettiği açıklamasında `kutuplaşma bertaraf edilmeli` vurgusu yaptı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi yaptığı yazılı açıklamada Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ile ilgili Türkiye’nin 2023 hedeflerinin süreceğini açıkladı.

"Türkiye, demokrasisini kökleştirecek bir olgunluk ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerini gerçekleştirdi” diyen TİM Başkanı, şu açıklamayı yaptı:

“Seçimlerin huzur içinde gerçekleşmiş olması büyük bir kazançtır. Doğrudan halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan`ı tebrik ediyoruz.

Sayın Başbakanımızın Türkiye`nin siyasal olarak büyük dönüşümüne, güçlü küresel bir ekonomik aktör olarak yükselmesine ve uluslararası tacir bir devlet olarak gelişmesine yaptığı liderlik ve ülkemize verdiği hizmetlerin Cumhurbaşkanlığı makamında da süreceğine, ülkemizi 2023 hedeflerine taşıyacağına inanıyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz."
Kutuplaşma bertaraf edilmeli

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), halkoyuyla Cumhurbaşkanlığına seçilen Recep Tayyip Erdoğan`ı tebrik ederek, başarı dileğinde bulundu.

İş dünyası olarak yeni Cumhurbaşkanından öncelikli beklentilerinin, "demokratikleşme ve kalkınmanın önünü kesme noktasına ulaşmış olan ağır kutuplaşmanın ve ayrışmanın bertaraf edilmesi" olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yeni Cumhurbaşkanımızın, Anayasa`dan aldığı yetki ve sorumluluklarıyla devlet kurumları arasında azalan ahengin yeniden tesis edilmesi, siyasi partiler arasında nitelikli diyalogun başlatılabilmesi konularında yol gösterici ve uzlaştırmacı bir rol oynamasını ümit ediyoruz. Zira önümüzde, devletimizin itibarının güçlendirilmesi ve gelecek yıl yapılması beklenen TBMM seçimlerine kadar geçecek dönemde, siyasi takvim elverdiği ölçüde demokratikleşme ve kalkınmaya hizmet edecek azami düzeyde reformun yapılması gibi önemli ihtiyaçlar bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı makamının uzlaşmacı, uzlaştırıcı tutumu bu dönemin başarıyla geçilmesi açısından kritik öneme sahiptir. İş dünyasının gönüllü temsil örgütü olarak, bu dönemde demokrasi kültürünün kökleşmesi ve siyasi istikrar, refah ve huzur ortamının gelişmesi için tüm siyasi aktörler ve kurum ve kuruşlarca azami katkının sağlanmasını dileriz."

‘İstikrar sürsün’

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da yazılı bir açıklama yaparak; “Seçim sonuçları açıkça ortaya koymuştur ki; halkımız, elde ettiğimiz huzur, güven ve istikrar ortamının devamı yönünde, bir kez daha, net bir tavır göstermiştir” dedi.

Olpak: “Dileğimiz, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, kendisine duyulan bu güveni, Cumhurbaşkanlığı görevi süresince de daha da geniş kitlelere yayarak, kardeşlik ortamını daha da pekiştirmesi ve ülkemizi hedeflerine daha hızlı bir şekilde ulaştırmaya devam etmesidir” şeklinde konuştu.
Olpak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Tarihin seyri değişti

“Milletlerin tarihinde öyle anlar vardır ki, etkileri bakımından köklü kırılmaları ifade eder. Milletimiz, ortaya koyduğu kararlı iradeyle, hem kendi tarihinin seyrini değiştirmiş, hem de gelecek nesillere gururla yad edecekleri bir not düşmüştür.
12 yıldır, her türlü bedel göze alınarak sürdürülen hak ve özgürlükler mücadelesi, demokrasi kültürümüzün ve siyasi kazanımlarımızın temeli olmuştur. Bu seyirde önemli bir milat olan Cumhurbaşkanlığı seçimi de, Yeni Türkiye’nin şekillenmesinde büyük ve köklü bir adımdır.”
Sistem gelişmeye uymak zorunda

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Türkiye`nin tarihi bir dönemin başlangıç noktasında bir seçim gerçekleştirdiğini belirterek, "Ülkemiz açısından bir ilk olan bu seçim, hiç şüphesiz gelecek açısından son derece önemli değişimler için bir işaret fişeği anlamına gelmektedir" dedi.

Türkiye`nin, tarihi bir dönemin başlangıç noktasında bir seçim gerçekleştirdiğini vurgulayan Koca, şöyle devam etti:
"Milletimiz kendi cumhurbaşkanını kendisinin seçme fikrini benimsemiştir. Millet tarafından seçilen bir Cumhurbaşkanının doğal olarak daha yüksek seviyeli bir güç ve yetki sahibi olduğu aşikardır. Bunu kullanacak birinin bu seçimin muhatabı olması, hiç şüphesiz bir kısım geleneksel anlayışlara, teamüllere ve algılara ters gelecektir.

Bu durumun sistem içerisinde bir çatışma üreteceği de beklenmektedir. Ancak şimdilik siyasi iktidarın da aynı partiden olması, uzlaşı sağlanabileceği tezini güçlü kılmaktadır. Milletin beklentisi de tam olarak bu şekildedir. Artık sistem bu gelişmeye uydurulmak zorundadır. Doğrusu, iktidarıyla muhalefetiyle eski Türkiye halini değiştirmeyi ortak olarak yapmayı başaramadık. Ancak şimdiden sonra, gerek Anayasal olarak gerekse yasal olarak lazım olan değişimleri organize etmek Türkiye siyasetinin üzerindeki en büyük görevdir."

Bir tabu yıkıldı

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanının doğrudan halk oylaması ile seçilmesini, eski bir tabunun yıkılması olarak nitelendirdi.

"Demokrasiden vazgeçmeden darbecilere, çetecilere karşı Türkiye`nin sandıkta ortaya koymuş olduğu sonuç gerçekten Türk milletinin fevkalade bir mesaj verdiğinin de göstergesidir" ifadesini kullanan Özgenç, bu seçimin, yeni Türkiye`nin tepe yönetiminde "Benim de kararım olsun" diyen tüm vatandaşların doğrudan demokrasiye, doğrudan yönetime katılımının en önemli başlangıcı olduğunu belirtti.

Ajanslar