İSTANBUL -Emniyetteki ``paralel yapı`` iddialarına ilişkin İstanbul merkezli 14 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında nöbetçi hakimliğe sevk edilen 13 şüpheliden 4`ü tutuklandı, 9 kişi serbest bırakıldı.

 

"Yasa dışı dinleme" iddialarına yönelik soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Özsoy tarafından tutuklanmaları istemiyle İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği`ne sevk edilen 13 şüpheliye ilişkin karar açıklandı.

Şüphelilerin sorgu işlemini saat 06.00`da tamamlayan İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği, Metin Güneş, Ubeydullah Çelik, Abdulkerim Anaçoğlu ve Serkan Durmaz`ın "Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek" suçundan tutuklanmasına karar verdi.

Hakimlik, bu şüphelilerin tutuklanmasına İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği`nin raporunu gerekçe gösterdi.

Şüphelilerden Osman Kılıç, Seçkin Tesadif, Süleyman Bağlan, Şerif Yiğit, Akif Yılmaztürk, Emre Durak, Erhan Sazil, Hüseyin Duş ve İhsan Şirin`in serbet bırakan hakimlik, bu kişiler hakkında da "yurt dışına çıkış" yasağı koydu.

Tutuklananların sayısı 8 oldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı`nca yürütülen yasa dışı telefon dinlemelerine yönelik İstanbul, Ankara, Van, Mardin, Hakkari, Batman, Diyarbakır, Şırnak, Bitlis, Bingöl, Iğdır, Ağrı, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş`ta düzenlenen operasyonlarda 33 emniyet mensubu gözaltına alınmıştı.

Polislerden biri, çocuğunun vefatı nedeniyle gözaltına alındığı Tokat`ta savcılığın talimatı üzerine, bir kişi de dün emniyetten serbest bırakılmıştı.

Şüphelilerden önceki gün Çağlayan`daki İstanbul Adliyesi`ne çıkarılan 11 kişiden 1`i savcılık işleminin ardından serbest kalmış, mahkemeye sevk edilen 10 şüpheliden 4`ü ise nöbetçi hakimlikçe tutuklanmıştı.

Soruşturma kapsamında dün adliyeye getirilen 20 şüpheliden 7`si savcılık tarafından serbest bırakılmış, 13`ü de tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe çıkarılmıştı.

31 kişi tutuklanmıştı

Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin "yasa dışı dinleme" soruşturması kapsamında 8 kişi 25 Temmuz`da, eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer`in de aralarında bulunduğu 12 şüpheli de 26 Temmuz`da tutuklanmıştı.

"Casusluk" soruşturmasında ise İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği`ne sevk edilen 49 kişiden, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün`ün de aralarında bulunduğu 11`i, 30 Temmuz`da tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.