ANKARA - Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin İstanbul merkezli 14 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan 33 polisten 31`i açığa alındı.
Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin İstanbul merkezli 14 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı 31`e yükseldi.
Operasyon kapsamında, hakkında gözaltı kararı bulunan 33 polisten 31`i açığa alındı.
Gözaltına alınan 31 emniyet görevlisinden 11`i, İstanbul Adliyesi`ne sevk edildi.
Emniyet Genel Müdürlüğünce, 57 ilde başlatılan operasyonda yaklaşık 2 bin personel hakkında soruşturma işlemi yürütülürken 266 personel görevden uzaklaştırıldı.
Aileler eylem yaptı
Gözaltına alınan polislerin aileleri, İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Grup, operasyonu protesto eden pankartlar açıp, çeşitli sloganlar attı.
Ailelerin emniyet binası önündeki bekleyişi devam ediyor.
Konuya ilişkin değerlendirmeler
Siyasiler, katıldıkları programlarda konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, emniyetteki "paralel yapı"ya yönelik operasyonun ardından Çağlayan Adalet Sarayında yaşanan olayları da şov olarak değerlendirdi ve "Neydi o şovlar? Savcı çıkıyor adalet sarayının önünde basın açıklaması yapıyor. Cumhuriyet tarihinde hiç böyle bir şey yaşadınız mı, böyle bir şey oldu mu? Ama bakın çıkıyor, basını da topluyor orada basın açıklaması yapıyor" diye konuştu.
Emniyette gözaltında olanlara bazı milletvekillerinin sahip çıkmasını ve onlarla nezarethanede fotoğraf çektirmesini eleştiren Erdoğan, "Kim bunlara bu gücü veriyor, kim bunlara bu desteği veriyor, nereden alıyorsunuz bu desteği? Bu tür hakikaten atılan adımlarla kimin nerede durduğunu, ne olduğunu çok daha iyi milletim görüyor" değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz boşuna ‘paralel yapı’ demedik. Biz boşuna bunların bulunduğu konumu izah ederken `inlerine girilecek` demedik. Bugün 30 küsur kişi daha aynı şekilde alındı, alınıyor. Bunlar ifade verdikçe bir şeyler geliyor. Önce ifade veriyor, daha sonra bu ifadeyi değiştirmesi noktasında avukatlarıyla baskılar geliyor. Bunları görüyoruz. Bunlar bu süreç içerisinde olan işler, ben şuna inanıyorum: Hak kesinlikle yerini bulacak. Biz de bu işin takipçisi olacağız, olmaya mecburuz. Çünkü bu bizim ulusal güvenliğimizi tehdit ediyor. Bu işin şakaya alınır tarafı yok, burada çok ciddi bir hukuksuzluk var. Bunu yapanlar bunun bedelini ödeyecek."
CHP lideri
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, operasyonların bir "intikam operasyonu" olduğunu ve çarpıtıldığını ileri sürerek, "Sağlıklı işleyen bir devlet yapısında paralel yapı olmaz, olmamalıdır. Varsa böyle bir yapı, kesinlikle tasfiye edilmelidir" dedi.
"Bunun peşini bırakmayacağız"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Bunu kabullenmek mümkün değil. Bu yasa dışı dinlemeyi kim nasıl ve ne şekilde yaptıysa bunun hesabını verecek. Yargı önünde illa bunun hesabını verecektir. Biz bunun peşini bırakmayacağız" şeklinde konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, polislerin suçlu olup olmadıklarının yargı kararıyla ortaya çıkacağını belirterek, "Ben dinlenmişim. 2006 yılında 4 yıl boyunca, sahte adla. Savcılara, hakimlere, dönemin MİT Başkanı`na şikayet ettim ama bunu cadı avı, intikam alacak şekilde yapamazsınız" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ülkedeki hukuk dışı işlemlerin sorumlusunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu öne sürerek, "Paralel çete varsa, yolsuzluk ve rüşvet çetesi varsa, bölücülük çetesi, terör örgütü varsa koruyup kollayan Erdoğan`dır. Başbakan emniyetteki operasyonla ilgili `devamı gelecek. Medya ayağı, mali ayağı var` diyor. Varsa siyasi ayağı da sensin" diye konuştu.
AA