DİYARBAKIR  - Anne sütü ile beslenme, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemi olduğunu belirten Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan;  Dünya sağlık Örgütünün (WHO), bebeklerin ilk altı ayda sadece anne sütü ile, iki yaşa kadar da tamamlayıcı besinlerle beraber anne sütünün alımını sağlıklı yaşam için şart koştuğunu hatırlatarak, “Bu nedenle 1992 yılından bu yana her yıl Ağustos ayının ilk haftası Dünya Anne Sütü ile Beslenme Haftası olarak kutlanmaktadır.” dedi.

Anne sütünün yanlış beslenmeyi azaltmada en büyük katkı ve sağlıklı beslenmede ilk adım olduğuna dikkat çeken Dr. Aslan,  Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun(UNICEF)  verilerine  göre, yaşamının ilk altı ayında yalnız anne sütü ile beslenememe nedeniyle her yıl 1,3 milyon çocuğun yaşamını yitirdiğini söyleyerek gelişmekte olan ülkelerde 5 yaş altı 11 milyon çocuğun yüzde 60 ının ölüm nedeni yanlış beslenme ile ilgili olduğunun altını çizdi.

“Yaşamın ilk altı ayında bebeklerin beslenmesi sadece anne sütü ile yapılmalıdır.”

Anne sütünün ilk altı ayda bebeğin tüm besin ve vitaminini karşılayacak nitelikte olduğunu belirten Dr. Aslan, “Bebeklerin beslenmesinde ideal olan, yaşamın ilk altı ayında beslenmenin sadece emzirme ile yapılmasıdır. Bebeğe bu dönemde hiçbir ek besin verilmesine gerek olmamaktadır.” uyarısında bulundu.

Emzirmenin anne yönünden yararları olduğu kadar Anne sütü almanın bebek yönünden yararları olduğunu söyleyen Dr. Aslan emzirmenin faydalarını madde madde sıralayarak, bu hususta dikkat edilmesi tavsiyesinde bulundu.

Dr. Aslan;

• Emzirme, ekonomik, kolay, anne ve bebek için uygun bir işlemdir.

• Anne-bebek bağının kurulması, güven duygusu gelişmesi ve annede strese karşıtolerans gelişmesini sağlar.

• Annenin sindirim sistemi iyi çalışır, besin emilimi artmıştır.

• Araştırmalar emzirmenin premenopozal kanserler ve meme kanserlerine karşıkoruyucu bir etkisi olduğunu göstermiştir.

• Anne sütü sindirimi kolay, uygun ısıda, mikropların bulaşmasından uzak bir yapıdadır.

• Anne sütü ile beslenen bebeklerde; İshal, Alt solunum yolu enfeksiyonu, Pnömoni, İdrar yolu enfeksiyonu, bakteriyelenfeksiyonlar, ani bebek ölümü insidansı mama ile beslenenlere göre daha düşüktür.

 • Anne sütü alan bebekler, İnsülin-bağımlı diyabet, Ülseratif kolit,Lenfoma ve ileri yıllarda oluşabilecek allerjiler açısından daha düşük risk taşırlar.

• Anne sütü alan bebeklerin ileri yaşamlarında obez veya kilolu olma olasılığı dahadüşüktür.

• Emmenin yarattığı anne-bebek bağı bebeğin zeka gelişimini destekler.

Başarılı bir emzirme için doğru bir başlangıç yapılması çok önemlidir. Bu dönemde anneye güven telkin etmek. Olumsuz düşüncelerden uzaklaştırmak ve destek olmak gerekir. Annenin yeterli bir şekilde dinlenmesi başarılı bir emzirme için önemlidir.” ifadelerini kullandı.  

Dr. Aslan; Aile Sağlığı Merkezleri’ndeki Aile hekimleri ve Aile sağlığı elemanları tarafından anne ve anne adaylarına eğitimler verilerek doğru emzirme tekniğinin geliştirilmesinde yardımcı olunduğunu belirtti. (İLKHA)