Paralel Yapı`nın emniyet ayağına ikinci dalga operasyon düzenlendi. İstanbul başta olmak üzere 14 farklı kentte yapılan eşzamanlı operasyonlarda gözaltı listesinde ismi olan 33 kişiden 29`u gözaltına alındı. İstanbul Emniyeti`nin 22 Temmuz`da gerçekleştirdiği yasadışı dinlemelere yönelik operasyonun ikinci ayağında düğmeye önceki gün basıldı. Toplam 33 polis hakkında gözaltı kararı alınan İstanbul merkezli operasyon saat 06.00`da başladı. İstanbul Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu`nun yürüttüğü soruşturma kapsamında, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul`un Seyrantepe ve Halkalı semtlerinde yer alan polis lojmanlarına baskın yapıldı, aramalar yapıldı.

14 İLDE OPERASYON
Gözaltına alınan 29 polis getirildikleri Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde sağlık kontrollerinden geçirildi. Operasyon Ankara, Van, Hakkari, Mardin, Şırnak, Batman, Diyarbakır, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Iğdır, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa olmak üzere 14 farklı kente uzandı. Diğer 4 kişinin yakalanması için operasyonlar sürüyor.

YILMAZER`İN İFADELERİ
İlk dalga operasyonlarında tutuklanan İstihbarat Şube`den sorumlu İstanbul eski emniyet müdür yardımcısı Ali Fuat Yılmazer, 25 Temmuz`da cumhuriyet savcısı Okan Özsoy`a verdiği ifadede, dinleme faaliyetleri için alt kadrolarını suçlamıştı. Yılmazer, dinlemeleri bu kadroların başlattığını söylemişti. Yılmazer, "Görev yaptığım süre içinde dinleme faaliyetinde, karar talep formları üst yazısında şube müdürü olarak imzalarımın bulunduğu doğrudur. Şube müdürlüğünün çalışma yöntemi de budur. Alt kadrolar dinleme faaliyetlerini başlatır. Bir takım paraf işlemlerinden sonra, İletişime Müdahale Karar Talep Formu imzalanır. Benim önüme getirilir. Ben de mahkemeden talep yazısına imza atarım" diyerek suçu alt kademedeki memurlarına atmıştı. Gözaltına alınanların da Yılmazer`in alt kademe kadrosu oldukları ve geçmiş dönemlerde İstihbarat Şube`de görev yaptıkları bilgisine ulaşıldı.

BAŞSAVCILIKTAN İTİRAZ
Öte yandan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün`ün de aralarında bulunduğu 11 şüpheli polisin tutuklandığı "casusluk" soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 38 kişinin mahkemece serbest bırakılmasına itiraz ederek yakalama emri çıkarılmasını istedi. Soruşturma savcısı İrfan Fidan itiraz dilekçesinde, "Bir polis memurunun veya komiserinin kendi başına devletin en üst yönetimini dinleyip görüşmelerini kaydetmesi, daha sonra da bu kayıtları yazılı hale getirmesi, yetkisi de haddi de değildir" ifadesini kullandı.

GÖZALTI LİSTESİ
KOMİSERLER: Murat Turan (Van), Engin Yaşar (Mardin), Halil Kocaman (Ankara), Hüseyin Duş (Hakkâri), Akif Yılmaztürk (Van), Abdülkerim Anaçoğlu (Batman), Metin Güneş (Van), Serkan Durmaz (İstanbul), Safa Tarık Oğuz (Hakkâri), Furkan Donkar (İstanbul), Haluk Ural (İstanbul), Ubeydullah Çelik (Hakkari) ,

KOMİSER YARDIMCILARI: Ahmet Sarı (Diyarbakır), Hacı Şerif Erikmen (Diyarbakır), Şemsettin Dündar (Şırnak), Seçkin Tesadif (Bingöl), Erhan Sazil (Bitlis), Hakan Aladağ (Iğdır), Şerif Yiğit (Ağrı), Emre Durak (Şırnak), Burhan Alioğlu (İstanbul), Ergün Acun (Ankara), İhsan Şirin (Diyarbakır), Sadettin Karataş (Batman)

BAŞPOLİS MEMURU: Ebubekir Gül (İstanbul), Ömer Hüseyin Eroğlu (Şanlıurfa),

POLİS MEMURLARI: Hüseyin Türk (İstanbul), Süleyman Bağlan (Van), Veli Karlı (Kahramanmaraş), Fatih Yılmaz (Ankara), Osman Kılıç (Diyarbakır), Serdal Kurtoğlu (Diyarbakır), Emekli Ebubekir Özer (İstanbul)

OPERASYON SIZDI GÖREVDEN ALINDI
İkinci dalga operasyonu başlamadan saatler önce 33 kişi hakkında alınan gözaltı kararı sosyal medyada yayımlanmaya başladı. Twitter`da "Fuat Avni" rumuzlu hesap üzerinden yayılan operasyon haberleri İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı`nın da dikkatini çekti. Başsavcılık, önce hesabın kapatılmasını sağladı ardından da köstebeği bulmak için soruşturma başlattı. Önceki gece görevden alınan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Hacı Yusuf Karababa`nın da soruşturma kapsamındaki şüphelilerden olduğu iddia edildi. Karababa`nın daha önce de çok sayıda operasyona engel olduğu iddia edildi. Karababa`nın yerine ise eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir atandı. Hürriyet gazetesi dün manşetten "Durun siz kardeşsiniz" başlığıyla Paralel Yapı`ya yönelik soruşturmayı yürüten Hacı Yusuf Karababa ile aynı zamanda kardeşi olan ve Paralel Yapı`ya yönelik operasyonlara tepki gösteren hâkim Mehmet Karababa`yı sayfasına taşıdı. Hacı Yusuf Karababa`nın Hürriyet`te paralel yapı karşıtı gösterilmesinin ardından köstebek iddiasıyla görevden alınması dikkat çekti.

`OPERASYONLAR ARTARAK DEVAM EDECEK`
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, aHaber`de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Emniyet`te Paralel Yapı soruşturması kapsamında yapılan ikinci dalga operasyonla ilgili gözaltıları değerlendiren Atalay, "Bu işin en önemli ayağı emniyet görevlileri. Bizim beklentimiz operasyonların devam etmesidir. Tahminimiz de bunun daha artacağıdır, artarak devam edecektir. Bu devam etmelidir" diye konuştu. Operasyonları çok anlamlı, önemli ve olumlu bulduğunu ifade eden Atalay, gözaltına alınanların genelde düşük rütbeliler olmasıyla ilgili olarak ise "Hayır, daha öncekilerde öyle değildi. İşin teknik yönünü bilemiyorum, bu adli bir olay. `Şimdi onlar olur, daha sonra bunların ifadeleriyle başka kesimler de bunlara katılır` diye bakmak lazım" dedi. Atalay, "Yapının sadece yargı ve emniyet ayakları mı var?" sorusu üzerine, bu hareketin geniş bir hareket olduğunu, bürokraside, iş hayatında olduğunu ifade etti. Atalay, "Paralel Yapı dediğinizde devlet içinde yoğunlaşma, emniyet ve yargıda. Bu diğer kurumlarda yok anlamına gelmiyor" diye konuştu. Atalay, dosyalar olgunlaştıkça bu konunun yeni yerlere doğru gideceğini de belirtti.