BİNGÖL - Doğu Anadolu Bölgesi`ndeki illerden Erzurum, Erzincan, Bingöl, Iğdır, Tunceli, Ardahan ve Muş`taki okul kantinlerinde, gazlı içeceklerin yerini süt ve süt ürünleri, unlu mamullerin yerini ise taze meyve aldı.

Yeni uygulamanın ardından, bazı okul kantinlerinde tane ve yarım meyve satışı yapıldığı gözlendi. Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma kapsamında, topluma sağlıklı bireylerin yetiştirilmesi için kantinlerde öğrencilere yöresel ürünler olan kızılcık şerbeti, dut pekmezi ve kuşburnu suyu satılmaya başlandı.

Bingöl İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Hansu, Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığının 2011/41 sayılı genelgesi kapsamında okul kantinlerinde yeni düzenlemeler yaptıklarını söyledi.

Hansu, Bakanlığa bağlı örgün ve Yaygın eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrenci, kursiyer ve çalışanların güvenli ve sağlıklı beslenme bilinci kazanmalarına katkı sağlamak, olabilecek gıda zehirlenmeleri, bulaşıcı hastalıklar, yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı hastalıklar ile şişmanlığı önlemek amacıyla "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı"nın yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Bingöl`deki eğitim kurumlarının yatılı veya pansiyonlu yemekhaneleri dahil olmak üzere okul kantinleri, çay ocakları, büfe gibi yerlerin Bakanlığın genelgesine uygun olarak denetlenmesi için komisyon kurduklarını ifade eden Hansu, kantinlerde süt ve süt ürünleri ile taze meyve satışını yaygınlaştırmak için çalışma başlattıklarını vurguladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Hansu, şöyle konuştu: "Çocukların dengesiz beslenmesine, şişmanlığa sebep olabileceğinden, doğal maden suları hariç, enerji yoğunluğu yüksek, besin değeri düşük olan enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler ve kolalı içecekler ile kızartma ve cipslerin satışlarını yasakladık. Bunların yerine süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, taze sıkılmış meyve suyu ve tane ile satışı yapılabilen meyve bulundurmaları tavsiye ediyoruz. Şimdiden bazı okullarımızın kantinlerinde tane ile meyve satışları başlamıştır. Hatta çocukların alım gücü ve tüketme kapasitesi göz önüne alınarak yarım meyve satışları da yapılmaktadır."
Ali Yıldırım - İLKHA