DİYARBAKIR - Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, soykırım yaptığı ve insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail Bakanlar Kurulu üyeleri, İsrail askeri personelleri ile İsrail’e içten ve dıştan yardım edenler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır Adliyesinden Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen suç duyurusu dilekçesinde, İsrail’in kurulduğu 15 Mayıs 1948 yılından bu yana Filistin halkına yönelik her türlü insanlık dışı muamelede bulunduğu belirtildi.

“Katledilenlerin tek suçu Filistinli olmaktır”
Batı Şeria’da öldürülmüş halde bulunan 3 İsrailliyi bahane eden İsrail’in savunmasız Filistin halkına karşı terör estirdiğinin kaydedildiği dilekçede, “Siyonist çete, hava saldırıları ile Gazze bölgesinde ikamet eden masum halkın üzerine binlerce ton bomba yağdırmakta, kadın, çocuk, yaşlı, genç demeden silahsız insanları gece ve gündüz katletmektedir. Bu suç duyurusunun başvuru tarihi itibari ile katliamlar sonucu hayatını kaybeden sivil sayısı iki bine yaklaşmıştır. Yaralıların sayısı ise on bini bulmuştur. Katledilen, yaralanan, açlığa ve ilaçsızlığa mahkûm edilen, altyapının tahrip edilmesi nedeniyle elektrik ve suları kesilen, evleri yıkılanların tek suçu Filistinli olmak veya katliamlar sırasında Filistin’de bulunmaktır. Suçun amacı ise orada yaşayanları tamamen yok etmek veya kısmen yok ederek kalanları göçe zorlamak suretiyle insansızlaştırmak ve terör şebekesinin işgal ettiği toprakları genişletmektir.” ifadelerine yer verildi.

İsrail devlet yetkilileri hakkında soruşturma başlatılması istendi
Dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Şüpheliler hakkında kamu davası açılmasını, işlenen suçun ağırlığı ve halen işlenmeye devam etmesi nedeniyle failler hakkında derhal yakalama müzekkeresi çıkarılmasını talep ederim. Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin 1. maddesiyle ‘İster barış, ister savaş zamanında işlenmiş olsun bir uluslararası hukuk suçu’ olarak tanımlanan suçlardan olması nedeniyle acilen iade talepnamesi düzenlenmesi ve kırmızı bülten çıkarılması için gereğini talep ederim.”

“Türkiye’deki mahkemelerin soykırım suçunu yargılaması için dilekçe verdik”
Suç duyurusu dilekçesini Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdikten sonra gazetecilere açıklama yapan HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Türkiye’deki mahkemelerin bu suçu yargılaması için savcılığa suç duyurusunu verdiklerini belirtti. Yapıcıoğlu, “Soykırım suçunun önlenmesine dair uluslararası sözleşmenin kabulünden sonra pek çok yerde işlenen soykırım suçları soruşturuldu. Bu suçları işleyenler, uluslararası ceza mahkemeleri veya o yerlerle ilgili özel mahkemeler tarafından yargılandı. Uluslararası sistemin siyonizmin emrinde olduğuna inandığımız için o sistem mahkemeleri tarafından İsrail aleyhine herhangi bir karar alınamayacağını biliyoruz. Bu nedenle bugün 2005 yılında yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun getirmiş olduğu uygulamalar nedeniyle iç hukuk yollarını kullanarak Türkiye’deki mahkemelerin bu suçu yargılaması için savcılığa suç duyurusu dilekçemizi vermiş bulunduk.” diye konuştu.

Açıklamanın yapıldığı esnada bir HÜDA PAR gönüllüsünün Filistin’e destek için İsrail bayrağı yakması dikkat çekti. (Hamza Adiyaman/Hüseyin İçli - İLKHA)