HABER MRK – Torba Yasa’dan emeklilerin beklentilerini sıralayan Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Emekli Memurlar Sendikası Genel Başkanı Emin Şenver, emeklilerin maaşlarının açlık sınırının üzerine çıkartılarak insanca bir hayat yaşamalarının sağlanmasını talep etti.
 


“Torba Yasa hala emeklilerin umudu”
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen Torba Yasa’nın Meclis Genel Kurulunda görüşülmesine Ramazan Bayramından sonra devam edildiğini hatırlatan Emekli Memurlar Sendikası Genel Başkanı Şenver, “Torba Yasa’yı en yakından takip edenlerin arasında emekliler bulunmaktadır. Çünkü aldıkları maaşlarla açlık sınırının dahi altında olan emekliler, Torba Yasa’dan kendilerini bir nebze de olsa rahatlatacak haberler beklemektedirler.”dedi.


 

“Devlet, emeklilerin düşük maaşlarına herhangi bir çözüm üretmemektedir”
Şenver, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Devlet vergisini SGK primlerini zamanında ödemeyenlere karşı bol bol af çıkartıp vergi ve SGK primlerinin bir kısmından ve faizinden vazgeçerken, emeklilerin düşük maaşlarına herhangi bir çözüm üretmemektedir.
 


Son 12 yılda işveren kesimi için sayısını unuttuğumuz paketler açılmış ve onlara devlet kesesinden bol bol teşvikler verilmiş olmasına rağmen, emekliler için açılan herhangi bir paket bulunmamaktadır. Burada işverenlere teşvik verilmesin demek istemiyoruz. Elbette ülkemizin, üreten ve istihdam sağlayan kesimine teşvikler verilecektir ancak ülkemizde geçmişte üretmiş, alın terini akıtmış ve göz nurunu dökmüş ve emekli olmuş insanlarının da aldıkları emekli maaşları ile insanca yaşamaya hakları olduğu unutulmamalıdır.”



10 milyonu emekli çalışanlara verilen “Banka Promosyonunun” emeklilere de verilmesinin önündeki engelin ne olduğunu hala anlayabilmiş değildir.  Oysa 10 milyonun civarında emekli sabır ve dört gözle “Banka Promosyonunu” beklemektedir. Banka promosyonu bile emeklilerin aldıkları nefesin bir nebze olsun rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Banka promosyonu gibi uygulamaların emeklileri rahatlatacağını kaydeden Şenver, “Emeklilerin beklediği bir başka müjde ise çalışmayan eş parasıdır. Yine emekliler tahsil hayatına devam eden yavruları için çocuk yardımının emekli maaşlarına yansıtılmasını beklemektedirler.

Ülkemizde emekli olan insanların maaşları yüzde 50’ye yakın bir oranda azalmaktadır. Oysa bu insanların nüfusu artmış, kendi çocuklarının yanı sıra torunları da dünyaya gelmiştir. Dolayısıyla ellerine bakan insan sayısı artmıştır.

Herkes emeklilikte alacağı maaşın çalışırken aldığı maaş kadar olmasını beklemez ancak yüzde 50 oranında bir maaş azalması da makul ve mantıklı değildir. Bu insanlar belli bir hayat standardına alışmışlar ve hayatlarını o standarda yakın bir düzeyde sürdürmek isterler. Hayatlarının en verimli en az 25 yılını çalışarak emekli sandığı, SSK veya Bağ-Kur primi ödeyerek geçirmiş olan emeklilerimizin maaş bakımından mağduriyetlerinin giderilmesi dünyanın 17. Büyük ekonomisi olan Türkiye için zor olamamalıdır.”ifadelerini kullandı.



Emekli Memurlar Sendikası Genel Başkanı Emin Şenver, “Torba Yasa”dan emeklilerin beklentilerini şöyle sıraladı:
-Emeklilerin tamamına banka promosyonu verilmesi ve bunun bir yasal statüye kavuşturulması böylece toplu sözleşme masasında verilen sözlerin yerine getirilmesi,-

Eşi çalışmayan emeklilere eş parası verilmesi,

-Tahsil hayatına devam eden çocuğu olan emeklilere çocuk yardımı yapılması,

-Emeklilerin sendika kurma hakkının yasal hale getirilmesi,

-Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden ve insan istihdam eden Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarından yapılan %15 oranındaki kesintinin kaldırılması,

-Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden memurların maaşlarından alınmakta olan %15 oranındaki “Sosyal Güvenlik Destek Primi”nin kesilmemesi veya kesilecekse bile olsa emekliler çalışmayı bıraktıklarında kendilerine toptan ödenmesi veya emekli maaşlarına yansıtılması,

-2000 yılından beri mağduriyetleri artan Bağ-Kur emeklilerinin durumlarının düzeltilmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve bir an önce sonuçlandırılması,

-2013 yılında yapılan ek gösterge artışından yararlandırılmayan emeklilerin de ek göstergelerinin artırılması,

-Emeklilerin birikimlerinden yararlanmak için kendilerinin hizmet için eğitim faaliyetlerinde eğitici ve projelerde uzman olarak görevlendirilmelerinin sağlanması,

-Dünyada yeni bir terminoloji olan “Aktif Yaşlanma” kavramının ülkemizde de hayata geçirilerek emeklilerin hayata tutunmalarının sağlanarak sağlıklı bir emeklilik dönemi geçirmelerinin sağlanması ve SGK üzerindeki muhtemel yüklerinin azaltılmaya çalışılması. (İLKHA)