HEWLÊR- Dün Musul’un Şengal ilçesini ele geçiren IŞİD Saldırılardan kaçarak Şengal Dağları’na sığınan Kürtlerden, birçok yaşlı ve çocuğun açlık ve susuzluktan öldüğü belirtildi.

IŞİD’in Şengal’in çevresindeki Kürdlere ait köyleri işgal etmesinin ardından, bölgede yaşayan çok sayıda kişi evlerini bırakarak göç etmek zorunda kaldı. Son 3 gün içinde IŞİD’in saldırılarından kendilerini korumak için Şengal ve Zumar’dan 290 bin kişinin Duhok, Zaxo ve Hewlêr’e geçtiği bildirildi.

Bu sabah Sipa Şêx Xidir köyünde alıkonan 90 kişi toplu bir şekilde öldürdüğü belirtildi. Yerel kaynaklar, IŞİD’in bu uygulamalarla halk içinde korku saldığını, Şengal’i terk etmeyen halkında bölgeden kaçmak için hazırlık yapmak zorunda kaldığını belirtiyorlar.

Şengal’den kaçan görgü tanıkları halkın evlerine hapsolduğunu, IŞİD’in halkın mal ve mülkünü talan etmeye başladığını, IŞİD’in tutukladığı kişileri cami ve okullara doldurduğunu söylediler.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ’İslam halifesinin son fetvası üzerine Musul’un batısına yönelik cihad hareketi’ olarak tanımladığı Şengal, Rabia, Wankê ve Zumar bölgelerine yönelik saldırılarına bölgede yaşayan Arapları da katıyor.

Son üç günde bölgede yaklaşık 290 bin kişinin evlerini terk ettiği belirtildi.