ŞANLIURFA - Seminer öncesi konferans salonunun girişinde düzenlenen "Türk Basını (1830-1938) ile Şanlıurfa ve Yöresi" fotoğraf sergisi, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya tarafından açıldı.

Milletvekilleri Seyit Eyüpoğlu ve Zülfikar İzol`un da hazır bulunduğu sergi açılışının ardından Bakan Arınç, sergiyi gezerek, sergi hakkından BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya`dan bilgi aldı. Daha sonra Konferans salonuna geçen davetlilere, "20.Yerel Medya Eğitim Semineri" kapsamında "BYEGM Tanıtım Filmi" sunuldu.

Şanlıurfa neo staratejik olarak çok büyük bir öneme sahip
Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan yaptığı konuşmada, Halil İbrahim Bereketinin, Halil İbrahim Sofrası cümlelerinin Şanlıurfa`da ortaya çıktığını, dünyanın ilk tapınağının bulunduğu 11 bin 500 yıllık Göbeklitepe`nin Şanlıurfa`da olduğunu ve ilk üniversitenin Şanlıurfa`da kurulduğunu belirterek, "Şanlıurfa geçmişte içinde yaşadığı bütün medeniyetlere katkıda bulunmuş bir şehir. Şanlıurfa neo staratejik olarak çok büyük bir öneme sahip. Şanlıurfa`nın Halep`e olan uzaklığı ile Diyarbakır`a olan uzaklığı, Şam`a olan uzaklığı ile Kayseri`ye olan uzaklığı aynı. Şanlıurfa`yı Halep, Şam ve Rakka ile birlikte ele almak gerekiyor. Konumu ve potansiyeli itibariyle Türkiye`nin yeni döneminde merkez kabul edilip, laboratuar olarak değerlendirilebilecek bir şehir. Geçmişte olduğu gibi bugün de Şanlıurfa, bölge barış ve huzuruna katkı sağlayabilecektir.

GAP Eylem Planının tamamlanmasıyla birlikte 900 bin hektar arazi sulanabilir hale gelecek. Damlama ve modern tekniklerle tarım yapılıyor artık. Araziler toplulaştırılarak ekim yapılıyor. Pamuk, mercimek, mısır, buğday; fıstık vb. ürünlerdeki yüksek oran sulanabilir arazilerin artmasına paralel bir yükselme gösterecek" dedi.

Şanlıurfa`da Türkçe, Arapça ve Kürtçe dillerinin konuşulduğunu ve kimsenin kimseyle kavga etmediğini ifade eden Vali Okutan, eğitim ve üst yapı gibi eksikliklerin giderilmesiyle Şanlıurfa`nın, Türkiye`ye beklenen katkıyı sunacağını söyledi.

Şanlıurfa Peygamberler Şehri
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, Şanlıurfa`yı Peygamberler Şehri, Hz. İbrahim`in memleketi, Mukaddes Dinlerin beşiği ve Medeniyetler şehri olarak tanımlayarak, "20.Yerel Medya Eğitim Semineri"nin Şanlıurfa`da yapılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi,

Arınç Balıklıgöl`de
Şanlıurfa Valiliği ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü`nün birlikte organize ettiği "20.Yerel Medya Eğitim Semineri" için Şanlıurfa`ya gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Göbeklitepe`yi ve Sipahi Pazarını gezip, esnafları ziyaret etti.

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan`ın gezdirdiği Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, öncelikle 11 bin 500 yıllık tarihi ile dünyanın ilk yerleşim yeri olan Göbeklitepe`yi gezdi. Bülent Arınç`a gezi sırasında Göbeklitepeyle ilgili bilgileri Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ve Şanlıurfa Müzesi Müdürü Müslüm Ercan verdi. Arınç`a gezisi boyunca Vali Nuri Okutan`ın yanı sıra, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri, Seyit Eyüpoğlu, Müfit Yetkin ve Zülfikar İzol da eşlik etti.

Göbekliketepe`de gezen Bakan Arınç, TRT`nin yeni yayın döneminde yayımlamak üzere 3 bölümlük bir Göbeklitepe Belgeseli çektiğini söyledi. 1 yıl süren çekimin ardından hazırlanan belgeselin Şanlıurfa`nın tanıtımına büyük katkı sağlayacağını belirten Bakan Arınç, belgeselin TRT, TRT Şeş ve TRT Belgesel kanallarında yayımlanacağını bildirdi.

Göbeklitepe`den sonra Haşimiye Meydanında bulunan bir çay ocağında duran Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve beraberindekiler burada çay içip, esnaf ve vatandaşlarla sohbet etti.

Bu arada Bakan Bülent Arınç, öğle yemeğini yediği Harran Otel`de gazetecilerin sorularını da cevaplandırdığı bir basın toplantısı da düzenledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Şanlıurfa programı kapsamında Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ile birlikte Balıklıgöl`ü ziyaret edip, balıklara yem attı ve Hz. İbrahim`in doğduğu mağarayı gezdi.

Şanlıurfa Valiliği ve BYEGM`nün birlikte organize ettiği 20.Yerel Medya Eğitimi seminerine katılmak üzere Şanlıurfa`ya gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Şanlıurfa Milletvekilleri Zülfikar İzol ve Müfit Yetkin`le birlikte Şanlıurfa programı kapsamında Balıklıgöl ve Hz.İbrahimin`in Peygamberin doğduğu mağarayı ziyaret etti.

Balıklıgöl`ü ziyarete gelen yerli turistlerle sohbet eden Arınç, vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Hz. İbrahim`in Balıklıgöl`de yapılan sembolik tenceresi hakkında da bilgi alan Bakan Arınç, Kızılay`ın Balıklıgöl meydanında kurduğu Kan Bağışı çadırını ziyaret etti. Arınç, burada Kızılay görevlileri ile sohbet edip, Kızılay görevlileriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ali Durmaz - İLKHA