Hasan Yılmaz / Doğruhaber / Rehberlik
Öğrencilerin heyecanla bekledikleri sınav sonuçları açıklandı. Kimi öğrenciler, istedikleri üniversiteyi kazanmanın mutluluğunu yaşarken kimileri de istedikleri yerlere girememenin hüznünü yaşayarak hayallerini, ek yerleştirmelere bıraktı. Tıp ve hukuk bölümlerine talebin fazla olması bu bölümleri daha da kıymetlendirdi.
Bir fakülteye yerleşememenin üzüntüsünü yaşayanların, zihinsel çatışmalar yaşayıp kendilerine baskı yapmaları yersiz olduğu kadar kendilerine zarar vermekten başka bir şey değildir. ‘Bütün kazananlar istedikleri yerlere yerleşebildiler mi?’
Sorusu tartışılır.
Bizler, ihtiyaçları merkeze alıp merak edilen soruları cevaplayacağız inşallah. Başlıca sorular: Burs, yurt başvurularımızı nasıl yapacağız? Dikkat etmemiz gereken önemli özellikler nelerdir? Üniversite kayıtları ne zaman başlayacak? Ek yerleştirmeler ne zaman başlayacak? Birinci tercih döneminde tercih yapmayanların tercih hakkı var mı?
Burs ve yurt başvurularının aynı sayfada olması, kayıt için kolaylık arz edecektir. Başvurularda dikkat edilmesi gereken en önemli husus özel şartlardır. Başvuracağımız sistemde bizleri yansıtan nitelikler eksik ise durumumuzu dilekçeyle belirtip ilgili adese göndermeliyiz. Bu yolla mağduriyetimiz gidererek ekonomik anlamda rahat nefes alacağız.
Üniversite kayıtları ne zaman başlayacak sorusuna gelince, kayıtlar eylülün ilk haftasında başlayacaktır. Üniversite kayıt şatlarının aşağı yukarı aynı olduğunu, ön kayıt noktasında farklılıklar olduğunu söyleyebiliriz. Bazı öğrencilerin kendi üniversitelerine ön kayıt yaptıramamaları kendilerini endişelendirmesin. Çünkü bazı üniversitelerin ön kayıt istemediklerini, bazı üniversitelerin ise sitesini son günlerde açtıklarını önceki yıllarda müşahede etmişizdir.
Kayıtlar yapıldıktan sonra dolmayan kontenjanlar ve yaptırılmayan kayıtların bilgisi, üniversiteler tarafından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine bildirilecektir. Bu kurum ise mevcut kontenjanları kılavuzlaştırarak eylül ayı içeresinde ya da ekim ayının ilk haftalarında kılavuzunu muhtemelen açıklayacaktır.
Kimler ek tercih yapabilir?
Ek yerleştirme yapılabilmesi için 2014 yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir yüksek öğretim programına yerleştirilmemiş ya da Açık Öğretim kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olması gerekmektedir. Birinci tercihi yapmayanlar, özel yetenek sınavı ile bir bölüme yerleşen öğrenciler de ek yerleştirme tercihi yapabilir. Ek tercihlerde kontenjan sayısının azlığı ve öğrencilerin kendi puanlarının üzerindeki bölümleri tercih edememesi, tercih sayısının azlığı, öğrenciler için dezavantaj olacaktır.
Her şeye rağmen çabamızın sonuçsuz kalması bizleri üzmesin. İnsanlara sayısız tercih hakkı veren kâinatın yaratanını düşünerek başka tercihlere fırsat vermesi mutlu olmamız için yeterli olacaktır. Sonuçlar nasıl olursa olsun her zamanki gibi, eğitime önem vererek bu güzel alışkanlığımızı sürdürmeliyiz. Bizler çabaladıktan sonra Hz. Nuh gibi sabır etmekten, beklemekten başka çaremiz kalmayacaktır. Eğer durumu beğenmeyip azgınlaşırsak, haddimizi aşarsak bir kez daha kaybetmiş olacağız. Kâinatın yaratıcısı bizden önceki toplulukları örnekleyerek ibret almamızı istemiş, Araf Suresi’nde beyanda bulunmuştur. ’Rabbinize yalvara yalvara ve gizlice dua edin çünkü o, haddi aşanları sevmez.’
Selam ve dua ile....