Almanya’da beş yıldan beri ilk defa yabancıların sayısında artış görüldü. 2010 yılı sonu itibariyle Almanya’da yaşayan yabancı sayısı 6,75 Milyon. Federal İstatistik Dairesi’nin dün açıkladığı verilere göre yabancı sayısı bir önceki yıla göre yüzde 1 arttı. İstatistik Dairesi göçmenler arasındaki doğum oranlarının artması ve geri dönüşlerin azalması dolayısıyla bu artışın görüldüğünü bildirdi.

Almanya’da yaşayan Türklerde 29 bin kişi eksilse de ülkedeki en büyük yabancı kitleyi oluşturmaya devam ediyorlar. Almanya’da yaşayan her dört yabancıdan biri Türk vatandaşı. 2000’den bu yana göçmen çocuklarına çifte vatandaşlık hakkı sağlanmasının da istatistiklerde Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları sayısının resmi olarak azalmasına neden oldu. Zira çifte vatandaşlık alan yeni nesil artık yabancı sayılmıyor.

Buna rağmen Almanya’da yaşayan Türklerden Türkiye’ye dönenlerin sayısında büyük bir artış gözlendi. Bir önceki yıl dönenlerin sayısı 15 bin 500 iken 2010’da bu rakam yaklaşık iki misli bir artış gösterdi.

Doğu Almanya’daki Frankfurt (Oder) şehrinde Avrupa Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre iş piyasasında Müslüman gençlere gösterilen ayrımcılığın geriye dönüşleri büyük ölçüde etkilediği tesbit edildi.

Avrupa Üniversitesi göç araştırmacısı Werner Schiffauer ayrıca Almanya’da yabancı düşmanlığının da arttığını, özellikle bu düşmanlığın İslam ülkelerinden gelen göçmenlere yönelik olduğunu söyledi. Schiffauer, son yıllarda İslam aleyhine konuşmaktan çekinme duygusunun giderek azaldığını belirtti. Avrupa Üniversitesi’nin araştırmasına göre Türklerin yüzde 49’u Almanya’da istenmedikleri hissi taşıyor. İki yıl önce bu oran yüzde 45 idi.

Geçen yıl Almanya’ya gelen Türklerin sayısı gidenlerden 2500 kişi daha fazlaydı. Buna rağmen Türkiye’ye gidenlerde görülen artışın alarm verici olduğunu ifade eden Schiffauer, geri dönenlerin eğitimli ve kalifiye kişiler olduğunu, gelenlerin çoğunluğunun ise hemen hiç eğitim almamış kişiler olduğunu kaydetti.