İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği (İSAG) Başkanı Levent Kavlak, iş kazaları nedeniyle 10 yılda 12 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, 20 binin üzerinde insanın sakat kaldığını, milyarlarca dolarlık kayıp oluştuğunu söyledi.
Kavlak, Türkiye`de iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğunun 1 Ocak itibarıyla zorunlu hale getirildiğini, işverenlerin 630 bin iş yerinde iş güvenliği uzmanı istihdam etmek zorunda olduklarını anlattı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün açıklamasına göre 630 bin iş yerinden yüzde 25`i, yani 130 bin iş yerinin bu zorunluluğu yerine getirdiğine dikkati çeken Kavlak, yıl sonuna kadar sayının artacağını ifade etti.
Türkiye`de 20 bini A ve B sınıfı olmak üzere 100 bin iş güvenliği uzmanı bulunduğunu, bunların tamamının istihdam edilmediğini belirten Kavlak, "Bizim aktif olarak, `çok tehlikeli` ve `tehlikeli` dediğimiz iş yerlerinde 20 bin iş güvenliği uzmanından 7-8 bini görev yapıyor çünkü işverenler henüz olayın ciddiyetinin farkında değil" diye konuştu.
Kavlak, işverenlerin henüz olayın ciddiyetinin farkında olmadıklarını kaydederek, geçiş dönemi nedeniyle "gevşek" davrandıklarını öne sürdü.
"İş kazaları nedeniyle son 10 yılda 12 binin üzerinde insan yaşamını kaybetti, 20 binin üzerinde insan sakat kaldı, milyarlarca dolar maddi kayıp oldu" diyen Kavlak, bilançonun çok ağır olduğunu söyledi.
Kavlak, sözlerini şöyle sürdürdü: "İş kazalarındaki tahribat adeta savaş bilançosu gibi. Son iş kazalarıyla bunun önemi daha da ortaya çıktı. Sadece idari cezalarla değil, yargı boyutuyla da gündeme geldi çünkü yargı boyutu işin daha da önemini ortaya çıkardı. Bugün, her gün iş kazası haberi geliyordu. Yaşamını kaybeden çalışanlar, yargıyla karşı karşıya kalan işverenler, iş güvenliği uzmanları, sakat kalan işsizler, öksüz kalan çocuklar... Bunlar birer yara. İşveren, bunu mali yük gibi görüyor. Oysa iş güvenliği uzmanlarının istihdam edildiği iş yerinde, iş gücü kaybını ve iş kazalarını önlediği gibi ayrıca orada çalışma barışı ve huzurunu getirecek. Bu da verimliliği arttıracak. Bir çalışanın yaşamını kaybetmesi minimum şu an 1-2 milyon lira maliyet getiriyor işverene. Bugün oysa çok daha düşük maliyetle, orada yüzlerce işçi çalıştırıyor. İnsanların hayatı çok değerli. Parasal kaybın yanında manevi kayıp daha önemli."