BATMAN - Türkiye ve Batman ortalamalarında geçen sene Genel Lise 1. Sınıfta okuyan öğrencilerin %50`sinden fazlası bu sene sınıf tekrarı yaptı. Batman Yahya Kemal Bayatlı Lisesi`nde geçen sene lise 1. sınıfı okuyan 500`ün üzerindeki öğrencilerden 300`ün üzerinde öğrenci bu sene sınıf tekrarı yaptı.

 

Bunun sebebini sınav ve diploma notuna göre çalışkan olan öğrencilerin % 80`i Anadolu v.s liselere alınmasına, geri kalan öğrencilerin %20`sinin ise genel liselere paylaşılması olarak değerlendiriliyor. Genel liseyi okuyan öğrencilerin çoğunun ilköğretimi Ö.K.K (Öğretmenler Kurulu Kararı) ile geçen öğrenciler olduğunu belirten eğitimciler, genel liselerin sınıf mevcutları normalin iki katı olduğunu ve bunun da olumsuz etki yaptığını belirttiler.

 

Genel liselerin sınıf mevcutlarının genel olarak 60-70 kişilik sınıflar olduğunu belirten eğitimciler, böylesi sınıflarda eğitim yapılması, haliyle öğrenci ve öğretmenin verimini düşürdüğünü ve bunun önlemini meslek liselerinin sayısının arttırılması, genel liselerde standart bir sayı dahilinde öğrenci alımı gerçekleştirilmesiyle mümkün olacağını kaydettiler.

M. Salih Özcan - İLKHA