ADANA-Seyhan İlçesi Bahçelievler İlköğretim Okulunda okuyan 8. sınıf öğrencisi Kerimenur Turğay ile 7. Sınıf öğrencisi Rabia Bozkurt`un başörtülü okumak istediği ancak okul idaresinin ilçe milli eğitim müdürlüğü ile yaptığı resmi yazışmaların ardından; Milli Eğitim Bakanlığı`nın kılık kıyafet yönetmeliğinin 10. Maddesi B Bendi`ni gerekçe göstererek okula almadığı öğrenildi.

Okulda Dahil Her Yerde Örtünmek İstiyoruz
Konuyla ilgili görüştüğümüz başörtüsü yasağı mağdurelerinden 8. Sınıf öğrencisi Kerimenur Turğay`ın babası Hasan Turğay, kızının kendi öz iradesiyle örtünme kararı aldığını, okulda dahil olmak üzere her yerde örtünmek istediğini belirtti.

Okulların açılmasıyla birlikte kızının okula başörtülü devam etmek istediğini ancak okul idaresinin buna müsaade etmeyerek kendisini okula almadığını belirten Turğay, başörtülü okumanın temel hak ve özgürlükler çerçevesinde serbest olması gerektiğini savundu. Kızının okul kapısına kadar başörtülü gelip kapıda örtüsünü çıkartmasının söz konusu olamayacağını söyledi.

Konu İlçe Milli Eğitim`e Taşındı
Kızının başörtülü okula alınması için okul idaresi ile defalarca görüştüğünü belirten Turğay,"Geçen hafta okulların açılmasıyla birlikte kızım da okuluna gitti. Ancak kızımın başörtüsünü bahane eden okul yönetimi kendisini okula almadı. Bunun üzerine okul müdürü Sefa Özdemir beyle defalarca görüşmelerimiz oldu. Müdür bey, bu konunun kendi yetkisini aşan bir husus olduğunu belirterek konuyu ilçe milli eğitim müdürlüğüne taşımamız gerektiğini söyledi. Okul idaresi aracılığıyla Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe yazıp konun çözümünü talep ettik."dedi.

İlçe Milli Eğitim: Kılık Kıyafet Yönetmeliği Uyulsun!
Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden gelen cevabın muğlak yazılarak konun tekrar okul idaresine havale edildiğini belirten Turğay; "Okul müdürü Sefa Özdemir bey, ilçe milli eğitim müdürlüğünden kendilerine gelen cevabın; Milli Eğitim Bakanlığı`nın kılık kıyafet yönetmeliğinin 10. Maddesi B Bendi`nin uygulanması yönünde olduğunu ifade etti. Bu yönetmelikte kız çocuklarının başı açık okula gelmesi gerektiğini söyledi. Biz de söz konusu yönetmelikte öğrencilerin siyah önlük, beyaz yaka takacakları yazılı ancak hiçbir öğrenci bu şekilde okula gelmiyor. Dolayısıyla bu yönetmelik zaten yürürlükte değil dedik."şeklinde konuştu.

Okul İdaresi: Başörtülü Kabul Edilmeyecek
Okul idaresiyle yaptıkları tüm görüşmelere rağmen sorunun çözüme kavuşmadığını belirten Turğay, "Okul idaresinin kızımı başörtülü okula almayacağı yönündeki cevabının ardından Okul Müdürü Sefa Özdemir`den bununla ilgili bir evrak istedik. İlk başta böyle bir evrak düzenlemeye yetkisi olmamasına rağmen ısrarlarımız üzerine böyle bir evrak düzenledi. Söz konusu evrakta; kızım Kerimenur ile kendisi gibi başörtüsü mağduresi olan teyzesinin kızı 7. Sınıf öğrencisi Rabia Bozkurt`un derslere başörtülü girmek istedikleri ancak kılık kıyafet yönetmeliğinden dolayı okulda derslere başörtülü kabul edilmeyecekleri, yazıldı. Söz konusu evrak okul idaresince Seyhan Kaymakamlığına gönderildi."dedi.

Bu Sorun Tüm Müslüman Halkımızın Ortak Meselesidir
Konunun peşini bırakmayacaklarını belirten Turğay, "Başörtüsü yasağı sebebiyle kızlarımız okul kapılarından dönüyor. Bu sorun tüm Müslüman halkımızın ortak meselesidir. Bu ülkenin yüzde doksan dokuzu Müslüman ise kızlarımız da okulda örtüleriyle okuyabilmelidir. Bu hakkımızı savunmak için tüm resmi mercilere gideceğiz. Bu sorun buralarda çözülmezse avukatlar aracılığıyla yargıya taşıyacağız."dedi.

Başörtüsü mağduresi kuzenler; Kerimenur Turğay ve Rabia Bozkurt, inançları gereği taktıkları başörtüsünden dolayı okuma haklarının gasp edilmek istendiğini ancak başörtülü okumak istediklerini ve sonuna kadar bu haklarının iadesi için direneceklerini söylediler. Aileleri de bu hususta kızlarının yanında olduklarını ve kendilerini destekleyeceklerini ifade ettiler.

Ayhan Kaya-İLKHA